Rozwiaż równanie
Skizzo: I y I + y + I x I + x = 0
5 paź 14:49
think:
1o y >= 0 i x>=0
2y + 2x = 0 → y = − x a to wtedy i tylko wtedy gdy x = y = 0 bo oba mają być nieujemne
2o y >= 0 x <= 0
2y − x + x = 0 → x e(−∞,0) i y = 0
3o y <= 0 x >= 0
−y + y + 2x = 0 → ye(−∞,0) i x = 0
4o y<=0 i x<= 0
−y + y − x + x = 0 zawsze.
5 paź 15:00
Skizzo: dzieki
5 paź 15:08
Skizzo: mam pytanie o co chodzi w tym pierwszym załozeniu
moze mi ktos to wytłumaczyc
5 paź 18:10
runny: y może być zarówno ujemny, jak i większy/równy zero
x może być zarówno ujemny, jak i większy/równy zero
Daje nam to cztery kombinacje, które kolejno rozpatrujemy.
5 paź 18:13
Skizzo: → y = − x a to wtedy i tylko wtedy gdy x = y = 0 bo oba mają być nieujemne
czyli co mniałbym tu zaznaczyc w układze wspołrzednych jesli oto by pytali w poleceniu
0 jesli tak to dlaczego
5 paź 18:18
think: punkt (0,0)
5 paź 18:23
runny:
Dziedzina: x ∊ <0 ; ∞)
Przeciwdziedzina: y ∊ <0; ∞)
Skoro wykresem jest y = −x, to tylko jeden punkt tej prostej należy w tym samym czasie do
dziedziny i przeciwdziedziny − będzie to punkt (0 ; 0)
5 paź 18:23
think: a jaka inna liczba jest rozwiązaniem y = − x gdy obie te liczby mają być nie minusowe?
5 paź 18:24
Skizzo: ale w załozeniach mamy x ∊ <0 ; ∞)
i punkt (0,0) tu nalezy zastanawia mnie tylko ten −x
5 paź 18:26
runny: Wykres prostej y = −x przechodzi przecież o punkt (0,0)
5 paź 18:32
5 paź 20:05
think:

chodzi o pierwszy przypadek interesują nas rozwiązania z I ćwiartki układu współrzędnych
włącznie z półosiami dodatnimi. Na rysunku zaznaczone na niebiesko.
Na czerwono będzie wykres 2y + 2x = 0 / :2
y + x = 0
y = −x
Rozwiązaniem jest część wspólna dla części niebieskiej i czerwonej.
5 paź 20:23