proszę o pomoc jeśli ktoś to potrafi..
pawell: proszę o pomoc jeśli ktoś to potrafi..
pyt. Wykresem funkcji y=23x−5 jest prostopadła do wykresu funkcji.
5 paź 16:49
Jack:
O co pytasz
5 paź 16:51
pawell: takie mam pytanie na kartce
to zadanie zamknięte
5 paź 16:52
pawell: nie tam powinno byc
jest prosta prostopadła do wykresu funkcji.
5 paź 16:53
think: pawell masz pewnie 4 odpowiedzi przykładowe i masz wybrać wzór funkcji prostopadłej do
warunek na prostopadłość to iloczyn współczynników kierunkowych = −1
wzór prostej prostopadłej y = ax + dowolna liczba
5 paź 16:55
pawell: oj nie rozumiem nie za bardzo jestem dobry z maty.. ale mam takie odp
a) y=23x+15
b) y=−23x+5
c) y=32x+5
d) y=−32x−15
ale nie potorfie tego obliczyć żeby tak wyszło..
5 paź 17:01
Jack:
wylicz a, która think Ci napisała. W ten sposób wybierz funkcję ze swojej listy która
ma właśnie taki współczynnik a.
5 paź 17:02
pawell: pod ten wzór

wzór prostej prostopadłej y = ax + dowolna liczba a o co chodzi z tą dowolna liczba
5 paź 17:06
Jack:
Jesli masz dwie proste prostopadłe y=a
1x+b
1 oraz y=a
2x+b
2 to
| | −1 | |
a1*a2=−1 lub inaczej a1= |
|
|
| | a2 | |
Współczynniki b są dowolne, tzn. b="JAKAKOLWIEK LICZBA"
5 paź 17:08
Paweł: ale od czego mam zacząć można kogoś poprosić zęby podążał/a jak to trzeba zrobić bo próbuje ale
nie mogę ..:( był bym wdzięczny jak by ktoś dokładnie to napisał krok po kroku..
5 paź 17:59
Paweł: nie mogę wogule tego zrobić
5 paź 18:03
Jack:
przeczytaj ze zrozumieniem co napisała think 5 paź o godz. 16:55. Podała Ci
sposób wyliczenia współczynnika a szukanej funkcji.
5 paź 20:04
nie potrafie.. :( : ale nie zrozumieniem mam podstawić 1 za x
5 paź 20:06
Jack:
| 2 | |
| * a= −1 −−−−−− wiesz co ten zapis znaczy? Jesli wiesz, to wyznacz a. |
| 3 | |
5 paź 20:08
nie potrafie.. :( : chyba jestem naprawde tepy wogole nie rozumniem o co chodzi jak to obliczyłeś ze wyszło ci odp
a
5 paź 20:17
nie potrafie.. :( : a wyznacz a dobra zaraz to zrobie..
5 paź 20:18
nie potrafie.. :( : wyszło mi tak
23*a=−1 /:
23
32*
23*a=−1*
23
czyli a= −
23
bo
32*
23 sie skraca
dobrze to zrobiłeM
5 paź 20:23
think: nie potrafie czy Ty aby nie jesteś naszym starym dobrym Kamilem?
5 paź 20:24
think: | | 2 | |
żle bo z drugiej strony pomnożyłeś przez |
| a miałeś podzielić... |
| | 3 | |
5 paź 20:24
nie potrafie.. :( : nie na imie mam Paweł

przykro mi. a dlaczego Kamilem

naprawde nie rozumniem tej maty..
5 paź 20:25
nie potrafie.. :( : 32*23 ja to zamieniłem a dzieliłem przez 23
5 paź 20:26
think: a bo mieliśmy tu właśnie Kamila i też wrzucał zadania testowe... Moglibyście sobie podać ręce
obaj nie rozumiecie "maty" konkretnie "mata" kładzie was na łopaty
5 paź 20:28
nie potrafie.. :( : masz rajcie ja po prostu tego nie mogę
5 paź 20:29
think: | | 3 | |
ale jak dzieliłeś to dwustronnie przez to samo!a Ty z jednej strony mnożysz przez |
| a z |
| | 2 | |
| | 2 | |
drugiej mnożysz przez |
| konsekwencja  |
| | 3 | |
5 paź 20:29
nie potrafie.. :( : ale tutaj gdzie mnożne przez
32 to tam był znak dzielenia ale zrrobiłem odwrotność i
zamieniłem na mnożenie a tu gdzie mnożę przez
23 to też muszę zmienic
5 paź 20:32
think: tak...
5 paź 20:32
nie potrafie.. :( : teraz mi wychodzi
a=−32
5 paź 20:33
nie potrafie.. :( : czyli odp c
5 paź 20:34
nie potrafie.. :( : znaczy d bo jest −
5 paź 20:34