Planimetria
ada: proszę o pomoc w rozwiązaniu

W trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku c wpisano okrąg. punkt P jest
punktem styczności okręgu z przeciwprostokątną. oblicz długość przyprostokątnych trójkąta,
jeśli wiadomo , że |AP|=9 , |PB|=6 ?
4 paź 16:34
4 paź 16:54
ada: a mogłbys dokładniej pomóc ?
5 paź 12:57
Bogdan:
Czy dobrze Dominika odczytałem Twoje słowa o tym, że trójkąt ma trzy kąty proste?
5 paź 13:19
5 paź 13:22
WSP: 225=(r+9)2 + (r+6)2 225=r2 +18r + 81 + r2 + 12r + 36 2r2 + 30r − 108 =0
liczysz delte delta=30kwadrat − 4*2*(−108) delta = 1764 pierwiastek z delty równa sie 49
liczysz pierwistki r1=−33 r2=6 bierzesz drugi wynik czyli promoen równy jest 6
5 paź 13:36