planimetria
ada: Proszę o dobitne wytłumaczenie

W trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C wpisano okrąg. Punkt P jest
punktem styczności okręgu z przeciwprostokątną. Oblicz długości przyprostokątnych
trójkąt,jeśli wiadomo, że |AP|=9 i |PB|=6.
5 paź 13:07
think:

ten rrysunek powienien Ci na wszystko odpowiedzieć. Musisz zauważyć któe odpowiednie fragmenty
są sobie równe a dwa skorzystać z tw.Pitagorasa aby wyliczyć brakujące r.
5 paź 13:18
ada: może jeszcze mała podpowiedz ?
5 paź 13:22
think: jeszcze mała podpowiedź

podpowiem, że x = |AP| = 9
y = |PB| = 6
i więcej podpowiedzi Ci nie potrzeba...
5 paź 14:54