Wielokąty zadanie z trapezem
Carmela: Oblicz pole trapezu równoramiennego o odstawach długości 8 i 4, wiedząc, że trapez ten można
opisać na okręgu. Proszę o pomoc
19 wrz 18:19
Kejt:

z własności czworokąta opisanego na okręgu − suma przeciwległych boków jest równa, a że
dodatkowo mamy do czynienia z trapezem równoramiennym to będzie tak:
4+8=x+x
x=..
x
2−2
2=h
2
h=...
dokończ. w razie czego pytaj
19 wrz 18:23
Bogdan:
Już dzisiaj było, kliknij tu
57133
19 wrz 18:25
Carmela: Wysokość wyszła mi
√32. I wtedy pole wyszło mi 8 /8
√2. To będzie tak?
19 wrz 18:47