ciag arytmetyczny
jola: ile wyrazow ma ciąg ujemNY an okrslony wzorem an =n2−2n−24 dla n wiekszy lub rowny 1
bardzo dziekuje za pomoc
19 wrz 16:52
Mickej: A gdyby tak określić funkcje
x2−2x−24=f(x) określoną w zbiorze liczb Naturalnych x∊N i teraz sformułować taką oto treść
zadania:
Dla podanej funkcji wyznaczyć wszystkie jej argumenty dla której przyjmuje wartości ujemne.
Teraz wydaje się jaśniej?
19 wrz 17:01
jola: ok
19 wrz 17:03
jola: mam tak napisane przez pania z maty
19 wrz 17:07
Mickej: wiem ale ja tylko staram ci się uprościć treść zadania

to pomogłem ci coś czy nie bardzo bo
jak nie to próbujemy inaczej
19 wrz 17:09
jola: potrzebuje tak szczerze gotowca na jutro i wielkie dzieki za zainteresownie sie moja
osoba.Pozdrawiam Jola.
19 wrz 17:10
Mickej: Do jutra sporo czasu więc możesz spróbować przy okazji może się nauczysz
19 wrz 17:26
TOmek:

n
2−2n−24<0
√Δ=10
n∊(6,
∞)
19 wrz 17:40
jola: do 20.00 bede probowala jak mi sie nie uda to mi pomożesz?
19 wrz 17:46
Bogdan:
Co tu próbować? Rozwiąż po prostu nierówność: n2 − 2n − 24 < 0.
Do odpowiedzi weź dodatnie liczby naturalne. Ile jest takich liczb naturalnych
spełniających nierówność?
19 wrz 17:50
Bogdan:
Tu
54 są przydatne informacje.
19 wrz 17:52