Oblicz długość promienia
krucz: Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokatny ABC o wierzchołkach:
A=(1,0) B=(3,2) C=(7,−2)
18 wrz 15:49
18 wrz 15:56
krucz: Obliczylem ale nie jestem pewien czy wyniki mi dobre wyszly. Wiec prosze o sprawdzenie.
|AB|=2√2
|BC|=4
|AC|=2√10
20 wrz 14:14
sushi_ gg6397228: AB ok, BC źle, AC ok
20 wrz 14:23
krucz: A teraz dobry wynik?
|BC|=4√2
22 wrz 18:15
krucz: Obliczyłem tez długość promienia okregu wpisanegi i wyszło mi:
r=6√2−2√10/2
22 wrz 18:24
Godzio:
Jest ok, można to skrócić do 3√2 − √10
22 wrz 18:25