jaki pierwiastek wielomianu
ania: Pierwiastkiem wielomianu f(x)=6x3+bx2+cx−3, gdzie b,c są liczbami całkowitymi , może być
a)2
B)−1/2
c)6
d)−3
18 wrz 12:54
Szprot: odpowiedź D
18 wrz 13:12
ania: no ok ale czemu

?
18 wrz 13:13
robinka: podstaw za x = −3
18 wrz 13:22
Szprot: https://matematykaszkolna.pl/strona/121.html
Dzielniki całkowite −3 dzielisz przez dzielniki całkowite 6
Musisz prześledzić wszystkie możliwości.
Oczywiście w tym zadaniu widać że napewno nie wyjdzie 6 ani 2... w podpunkcie B też masz
"2" dlatego zostaje tylko D, które wyjdzie bo np −3/1 = −3 lub 3/−1=−3
18 wrz 13:23
Szprot: −3/3 jest dzielnikiem −3 a 1/−1 są dzielnikami 6.
18 wrz 13:24
Szprot: Rozumiesz cos?

Proszę powiedz że tak
18 wrz 13:24
Szprot: Jak podstawi za x −3 to nie wiem czy coś jej to da.
18 wrz 13:25
robinka: masz racje Szprot
18 wrz 13:25
ania: oólnie jest jeszcze odpowiedz B a szprocie trochę kiepsko jestem blondynką
18 wrz 13:43
Szprot: odpowiedź B była by dobra gdyby nie było 2 w tym podpunkcie
−1 jeden może być spokojnie.
1/−1 lub −1/1
18 wrz 13:47
ania: ale to jest minus jedna druga hello xD
18 wrz 13:49
Szprot: interesujące

. Albo są 2 odpowiedzi,... albo hymmm

18 wrz 13:58
ania: szprocie albo zrobisz to zadanie albo podejmujesz się innego co wybierasz?;>
18 wrz 14:00
Godzio:
f(x)=6x
3+bx
2+cx−3
podzielniki −3: ±1,±3
podzielniki 6: ±1 ±2 ±3 ±6
| | podzielniki −3 | |
Kandydaci na pierwiastki: |
| : |
| | podzielniki 6 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
±1 ± |
| ± |
| ± |
| ± |
| ±3 |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 3 | |
Odp: D
18 wrz 15:19