ad
adsvsvbb: Rozwiąz nierownosc : Ix+4I≥5
16 wrz 15:53
TOmek :

−5≥x+4≥5
−5≥x+4 v x+4≥5
−9≥x v x≥1
x∊(−
∞,−9)v(1,
∞)
16 wrz 15:56
Bogdan:
Wyobraź sobie, ze stajesz na osi liczbowej w punkcie −4, określ przedziały na tej osi,
które są w odległości nie mniejszej niż 5 jednostek.
16 wrz 15:57
Bogdan:
TOmek − źle, to nie jest nierówność podwójna.
16 wrz 15:58
mila: x+4=0 dla x=−4
czyli rozpatrujesz 2 przedziąły od ( −∞;−4 > i (−4;∞)
1, podstawiasz liczbę z przedziału np −5 −5+5=−1 wynik <0 to zmieniasz znaki
−x−4≥5
rozwiązujesz w jakim przedziale jest x
2 tak samo jeżeli wynik wiekszy jest od zewra nie zmieniasz znaków
Pózniej sumujesz x z obu rozwiazań
16 wrz 16:00
Bogdan:

|x + 4| ≥ 5 ⇒ x + 4 ≤ − 5 ⋁ x + 4 ≥ 5
16 wrz 16:01
TOmek : Bogdan wytłumacz dokładniej dlaczego źle zrobiłem bo troche nie łapie

Najlepiej na
przykładzie pokaz, z góry dziekuje
16 wrz 16:02
grandi12: Zad
0,59 ludności Ameryki Płn. mieszka w USA, 0,2 w Meksyku, a
350 w Kanadzie. Jaką część
ludności zamieszkuje pozostałe kraje
16 wrz 16:03
16 wrz 16:04
Bogdan:
TOmek,
jeśli |x + 4| ≤ 5 to −5 ≤ x + 4 ≤ 5,
ale jeśli |x + 4| ≥ 5 to x + 4 ≤ − 5 ⋁ x + 4 ≥ 5 (zapis −5 ≥ x + 4 ≥ 5 jest błędny)
16 wrz 16:06
TOmek : ale wynik mam dobry?
16 wrz 16:11
TOmek :

mnie tak nauczycielka nauczyła zapisywać, znaczy sie takim sposobem(przejrzałem przed chwilką
zeszyty)
−5 ≥ x + 4 ≥ 5
i z tego powstawały 2 nierównośći ..
16 wrz 16:15
mila: Dla mnie to oznacza spełnienie obu warunków czyli w rozwiazaniu nie byłoby lub tylko i czyli
zbiór pusty
16 wrz 16:18
TOmek : czy ktoś mi napisze czy dobrze zrobiłem te zadanie znaczy sie wynik

?
16 wrz 16:19
TOmek :

−5 ≥ x + 4 ≥ 5
−5 − 4 ≥ x ≥ 5 − 4
−9 ≥ x ≥ 1
odp x ∊ (−
∞,−9
> v
<1,
∞)
czemu mnie wprowadzacie w błąd
16 wrz 16:23
ZuB: a taka nierownosc Ix+2I<3 jak ja rozwiazac?
16 wrz 16:24
ZuB: i taka 5−2x≥4
16 wrz 16:25
Bogdan:
TOmek − zapis −5 ≥ x + 4 ≥ 5 jest zły dla nierówności |x + 4| ≥ 5.
Nierówność podwójna jest koniunkcją dwóch nierówności, a w tym zadaniu mamy
alternatywę dwóch nierówności: x + 4 ≤ − 5 lub x + 4 ≥ 5.
Tyle z mojej strony w tej sprawie.
16 wrz 16:26
TOmek :

−3 < x +2 < 3
−3 −2 < x < 3 −2
−5 < x < 1
x ∊ (−5,1)
16 wrz 16:27
TOmek : "Nierówność podwójna jest koniunkcją dwóch nierównośc" pisz po polsku ja nie wiem co to
koniunkcja.. Jak już zacząłes temat to skończmy go, może coś źle sie nauczyłem i teraz chce
wiedziec o co w tym wszystkim chodzi.
Może pani Dr moja nauczycielka z majmy się myli w takich zadaniach? Wątpie, moze po prostu nie
znasz takiego sposobu..
Pozdrawiam i nie chce sie kłocić, chce sie czegos po prostu nauczyc
16 wrz 16:30
16 wrz 16:31
TOmek : Nie rozumiem Cię człowieku napisałes mi ,ze robię błąd i nie chce mi wytłumaczyć dlaczego,
tylko używasz skomplikowane nazwy i odsyłasz mnie do ich definicji. Wytłumacz po polsku
uczniowi w czym widzisz błąd przeciez u góry pokazałem Ci ,ze tym moim sposobem wychodzi dobry
wynik.
Moze problem jest w tym ,ze w liceum dopuszczają taki zapis a pózniej już nie, nie wiem na
jakim jestes stopniu nauki.
16 wrz 16:35
TOmek : Uwielbiam takich ludzi. Robisz zadanko on mówi ci ,ze źle ale juz kurna nie wytlumaczy
dlaczego. ...
16 wrz 16:42
Godzio: −5 ≥ x + 4 ≥ 5 −−− TOmek ten zapis nie przedstawia sumy przedziałów rozwiązań tej nierówności
dlatego jest niepoprawny
16 wrz 16:43
Godzio:
I jeszcze jedno dodam, jeśli piszesz taki zapis, to musi on jednocześnie spełniać oba warunki a
nie oba osobno
−5 ≥ x + 4 ≥ 5
−5 ≥ x + 4 i x + 4 ≥ 5 −−−− rozwiązaniem tego jest część wspólna
16 wrz 16:45
TOmek : Godzio z Tobą można pogadać, już tutaj się całkiem pogubiłem. Po kolei.
1. Co jest wynikiem nierówności Ix+4I≥5 ?
16 wrz 16:45
Bogdan:
Jeśli przyjmiemy −5 ≥ x + 4 ≥ 5 za poprawny zapis dla nierówności |x + 4| ≥ 5, to
otrzymujemy koniunkcję dwóch nierówności, czyli że nierówności są połączone
spójnikiem i (który oznaczamy znakiem ⋀), co oznacza, że nierówności zachodzą
jednocześnie.
Są to następujące dwie nierówności:
−5 ≥ x + 4 i x + 4 ≥ 5
x ≤ −9 i x ≥ 1 a to jest sprzeczność, czyli zapis −5 ≥ x + 4 ≥ 5 jest niepoprawny.
Poprawnie jest tak:
|x + 4| ≥ 5
x + 4 ≤ −5 lub x + 4 ≥ 5
x ≤ −9 lub x ≥ 1
x ∊ (−∞, −9>∪<1, +∞)
16 wrz 16:46
Godzio:
wynik jest dobry zapis już nie
16 wrz 16:46
Bogdan:
a tak TOmku na marginesie, to ja nauki mam już dawno za sobą.
16 wrz 16:48
TOmek : No tak ale Wy wiecie co to koniunkcja, ale licealista nie wie! To materiał nawet nie
rozszerzony, tyko dla studentów. Może dlatego nam to nauczycielka pokazała bo łatwo jest w
taki sposob robić takie zadania i jest to dopuszczalne. Chociaż w przyszłości dowiemy się
,ze taki zapis jest niepoprawny.
Zgodzicie sie ze mną?
16 wrz 16:51
mila: Tomek o koniunkcji i alternatywie uczy się w pierwszej klasie szkoły sredniej temat logika
16 wrz 16:53
TOmek : I własnie dlatego dla pana, Panie Bogdanie to dziwny zapis. Przepraszam za nieprzyjemności z
mojej strony ale ja jak zrobię błąd to musze, za wszelką cene wiedziec dlaczego i nie
odpuszcze!
16 wrz 16:53
TOmek : Ja tego nie miałem
16 wrz 16:54
TOmek : Może mój nauczyciel spojrzał na takie zadanie z tej strony
−takie zadanie jak będzie na maturze to tylko w zamkniętych. a tam nie sprawdzają obliczeń i
nauczył nas najprosztrzym ale błędnym sposobem to zrobić.
16 wrz 16:56
mila: Tomek nauczyciel dobrze was uczył tylko Ty trochę pomyliłes.Taki zapis moze być jezeli jest
znak ≤ np|3x−12|<5
−5<3x−12<5
7<3x<17
7/3<17/3
jezeli masz znak. musisz pisac dwa przykłady osobno pisząc miedzy nimi lub
16 wrz 17:11
TOmek : To już zapamiętam na mature zeby to zapisywac tak:
Ix+4I≥5
−5≥x+4 lub x+4≥5
i będzie gitara, ta?
16 wrz 17:15
mila: Tak a teraz widzę ,ze opusciłam ≥ .Ale wiesz o co chodzi

znak < albo ≤ piszesz razem rozwiazaniem jest cześąć wspólna
znak > > piszesz osobno rozwiazaniem sa dwa przedziały
16 wrz 17:19