Potęgowanie iloczynu i ilorazu.
Natalia: Zadanie trzeba to obliczyć

a) [ ( ab )
3 ]
5 / [ ( ab )
4]
2 =
b) [ ( a
3)
2] / [ (a
4)
4 / ((a)
5)
2]
\ to znaczy podzielone

i jeszcze :
Zapisz w postaci jednej potęgi i oblicz:
a) 2
7 razy 5
7
c) 16
10 / 8
10
e) 0,2
3 razy 10
3
g) (−0,2)
9 / 0,1
9
/ to znaczy podzielone

PROSZĘ O POMOC I Z GÓRY DZIĘKUJE

!
16 wrz 15:20
Bogdan:
Zastosuj wzory tu
186 zamieszczone, zapoznaj się z instrukcjami znajdującymi się obok
pod napisem
wpisz, a otrzymasz, znak razy to znak *
16 wrz 15:25
mila: ax*bx=(a*b)x czyli 27*57=(2*5)7 =107
tak samo pozostałe gdzie jest dzielenie tam dzielisz
wzory musisz znac
((ab)3)5 jezeli jest potega do potęgi to mnozysz np ( 33)2=36
jezeli jest dzielenie to odejmujesz potegi np a5:a2=a3
jezeli jest mnozenie to dodajesz potegi np (ab)2*(ab)7+(ab)9
16 wrz 15:33
mila: oczywiście =(ab)9 a nie +
16 wrz 16:06
mila: Natalia chetmie pomogę ,czego nie wiesz
16 wrz 16:06