Geometria - okręgi i proste.
Kawaii: Bok rombu ma 10 cm, a jego dłuższa przekątna 16 cm. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten romb.
15 wrz 15:29
M:
22 kwi 20:12
23 kwi 07:59
MS: przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym i dzielą się dokładnie na połowę.
Stąd też:
po podstawieniu danych:
| | 16 | | d2 | |
102 = ( |
| )2 + ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
d2=12
promień okręgu wpisanego to połowa wysokości rombu.
Z porównania i przekształcenia wzorów na pole rombu:
| | d1*d2 | |
P = |
| = a * h = a * 2r |
| | 2 | |
| | d1*d2 | | 12*16 | | 48 | | 24 | |
r = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 4*a | | 4*10 | | 10 | | 5 | |
23 kwi 10:56
Mila:
4a
2=e
2+f
2
4a
2=16
2+e
2
400−256=e
2
e=12
12*8=10*h
=======
23 kwi 16:44
ala:

Z tw. Pitagorasa : e= 6
23 kwi 22:11