Zadanie tekstowe związane z procentami
noname90: Najbardziej z matematyki nie rozumiem zadań tekstowych a bardzo bym chciał je pojąć, poniżej
daję zadanie:
Przed miesiącem za jedną akcję firmy A trzeba było zapłacić 110 zł. W ciągu miesiąca cena akcji
tej firmy spadła o 68%
a) Oblicz aktualną cenę akcji firmy A
b) O ile procent musiałaby wzrosnąc cena jednej akcji tej firmy aby ponownie wynosiła 110 zł
c) Cena akcji firmy B jest teraz o 60% wyższa od ceny akcji firmy A. Oblicz cenę akcji firmy B.
d) Cena akcji firmy A jest teraz o 60% niższa od ceny akcji firmy C. Oblicz cenę akcji firmy C.
Tylko potrafię zrobić podpunkt A. B też udało mi się zrobić ale to tylko przypadek chciałbym
rozumieć treść polecenia a nie klepać z pamięci jakąś regułę. Proszę aby osoba która będzie
rozwiązywać to zadanie krok po kroku napisała co się robi będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
15 wrz 00:07
Gustlik: ad a) Robisz proporcję:
110 zł − 100 %
x zł − 32 % (100 % − 68 %)
ad b)
35,20 zł − 100 %
110 zł − x %
312,5 % − 100 % = 212,5 %
ad c)
35,20 zł − 100 % (cena akcji firmy A)
x zł − 160 % (cena akcji firmy B)
| | 35,20*160 | |
x= |
| =56,32 zł
|
| | 100 | |
ad d)
35,20 − 40 % (cena akcji firmy A)
x zł − 100 % (cena akcji firmy C)
15 wrz 01:55
noname90: Dzięki bardzo zazdroszczę ci wiedzy
15 wrz 10:43
Bogdan:
Przedstawię alternatywne rozwiązania. Przyznam się, że wzburzam mnie stosowanie proporcji
w zadaniach z cenami i procentami. Moja znajoma, która ma tylko podstawowe wykształcenie
i będąc emerytką dorabia sobie sprzedawaniem warzyw na miejskim targowisku, takie zadanka
rozwiązuje w mig nie stosując proporcji, bo po prostu już nie pamięta tego szablonu obliczeń.
Powtórzę moje słowa tu
56551 zamieszczone:
"Nauka działań z procentami jest przekazaniem wiedzy o zastosowaniu matematyki w życiu
codziennym, ... jestem przeciwnikiem stosowania proporcji w zadaniach z procentami, bo
ten szablon eliminuje zdroworozsądkowe myślenie. Człowiek z manierą stosowania proporcji
w zadaniach z procentami lub z cenami stosuje ten schemat bezmyślnie nie rozumiejąc
zagadnienia, które rozwiązuje".
Przedstawiłem mój pogląd w tej sprawie, można oczywiście nie zgadzać się z nim.
Wracam do zadania.
a) Jeśli cena spadła o 68%, to nowa cena = 110 * 0,32 = 35,20 zł.
| | 1 | |
b) 110*(1 − 0,68)*(1 + x) = 110 ⇒ 1 + x = |
| ⇒ x = 3,125 − 1 = 2,125 = 212,5% |
| | 0,32 | |
c) B = 35,2 * 1,6 = 56,32 zł.
| | 35,2 | |
d) C * 0,4 = 35,2 ⇒ C = |
| = 88 zł. |
| | 0,4 | |
15 wrz 10:53
noname90: Bogdan ja właśnie też nie lubie rozwiązywać zadań bez myślnie bo wystarczy wstawić inne liczby
i już masz klopot z rozwiązaniem. Tylko, że ja takich typu zadań jakoś nie moge pojąć np pkt
c) i d)
nie wiem dlaczego w pierwszym B = a w drugim czemu C * a nie C =
15 wrz 18:13