Funkcje
K.: Ile wynosi sin+tg, jeśli wiadomo, że cos=3/2
13 wrz 19:26
K.: Bardzo proszę o odpowiedź...
13 wrz 19:32
kachel: jaka cwiartka

?
13 wrz 19:32
kachel: cos =3/2 − sprzeczność

cosx jest z przedziały <−1;1>
13 wrz 19:34
K.: Tutaj nie ma być żadnych ćwiaretk...
13 wrz 19:34
K.: Z twierdzenia Pitagorasa nie wychodzi. Ale coś trzeba chyba z tymi wzorami się pobawić różnymi.
Nie wiem jak się za to zabrać.
13 wrz 19:36
kachel: jesli dajesz mi cosx=1+1/2 to powiem ci na poczatku ze to jest sprzeczność
P.s. wiem o jakie wzory ci chodzi
13 wrz 19:37
K.: O nie...:( No trudno, ale dzięki za pomoc. Jakiś tam ma być konkretny wynik, ale nie wiem jaki
i jak do niego dość.
13 wrz 19:38
13 wrz 19:44
kachel: | | sinx | | sinxcosx+sinx | |
sinx+tgx=sinx+sinx/cosx=sinx+ |
| = |
| = |
| | cosx | | cosx | |
13 wrz 19:50
kachel:
trzeba cos pokombinowqc ze wzorami ja ide siem yc
13 wrz 19:51
Vil: Wiadomo, że cos2+sin2=1, oraz, że tg=sin/cos
Z tego wychodzi, że sin2=1−9/4=5/4, pierwiastkując otrzymujemy sin=√5/2
13 wrz 19:58
kachel: sin=√5/2 hehe dobry wynik

bardzo realny
13 wrz 20:01
K.: Kurcze, dzięki baaaaaaaaaaardzo!

Życie me uratowane
13 wrz 21:54