pola: b) uzasadnij,że każda z liczb:
56/350 66/528 147/210
na rozwinięcie dziesiętne skończone
c) wśród liczb podanych poniżej jest tylko jedna liczba, która ma rozwinięcie dziesiętne
skończone. wskaż tę liczbę.
32/28 127/120 17/24 162/180
proszę o pomoc, albo jakieś wskazówki
13 wrz 16:05
Bogdan:
najpierw uprość ułamki
13 wrz 16:07
Kejt:
choćby tak:
| | 4 | |
od razu widać, że tą liczbę da się zamienić na ułamek dziesiętny skończony. |
| =0,16 |
| | 25 | |
nie wiem czy dokładnie o takie uzasadnienie chodziło.. ale powinno wystarczyć. reszta Twoja.
13 wrz 16:09
AS: Przeczytaj uwagi na FORUM/56404.html
13 wrz 16:16
pola: np. tak 66/528 = 3/24
13 wrz 16:20
Kejt: jeszcze bardziej zredukuj.. 24:3=..?
13 wrz 16:21
13 wrz 16:22
Bogdan:
Kejt − nie zredukuj, a uprość
13 wrz 16:22
Kejt: ajj.. zawsze się mylę. wybacz.
13 wrz 16:24
pola: to wyjdzie 1/8 a to bd 125/1000 czyli 0.125 ? więc skończone
13 wrz 16:24
Kejt: otwórz link, który wysłał Bogdan.
13 wrz 16:25
pola: no właśnie nie bardzo rozumiem to co tam jest napisane, a to 0.125 jest dobrze ?
13 wrz 16:27
Kejt: tak, jest dobrze.
13 wrz 16:27
pola: a 147/210 = 7/10 wiec 0.7 jest śkończone , dobrze ?
13 wrz 16:30
Kejt: tak.
13 wrz 16:30
pola: 32/28 = 8/7 wiec nie skonczone
a te 127/120 jak uprościć bo mi nie wychodzi
13 wrz 16:37
Kejt: szczerze, to wystarczy na kalkulatorze sprawdzić. Tego nie możesz uprościć, ponieważ jest to
ułamek nieskracalny, w tym wypadku z rozwinięciem okresowym czyli nieskończonym.
13 wrz 16:39
pola: Dziękuje za pomoc wyszło mi ze 162/180 = 9/10 wiec 0.9 jest skończone
Jeszcze raz dziękuje za pomoc
13 wrz 16:43
Kejt: proszę
13 wrz 16:43