Cos 3x
Handi: ∫ cos 3x
| | 1 | |
Wychodzi mi |
| sin 4x, ale nie jestem pewna  |
| | 4 | |
7 wrz 10:36
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Sprawdzenie: ( |
| sin4x)' = |
| *4*cos4x = cos4x, a więc wynik jest nieprawidłowy |
| | 4 | | 4 | |
7 wrz 10:40
Michail: wg mnie to wyjdzie 1/3 sin3x
7 wrz 10:42
Michail: a robisz to tak
∫cos3x= 1/3∫costdt= 1/3 sint= 1/3 sin3x
t=3x
3dx=dt
dx=dt/3
7 wrz 10:43
Handi: Aha dzięki
7 wrz 10:45
Michail: niech ktos to potwierdzi jeszcze najlepiej..
7 wrz 10:51
fs: | | (√x−3)2(√x+3)2 | |
a takę całkę umiecie obliczyć ∫ |
| |
| | x2√x | |
7 wrz 10:52
Bogdan:
| | a | |
∫ a cosbx dx = |
| sinbx + C |
| | b | |
7 wrz 11:01
Michail: przemnozyc gore pozniej podzielic na 4 calki a reszta to potegi x i calka gotowa
7 wrz 11:02
Bogdan:
Zauważ fs:
(√x − 3)2 (√x + 3)2 = [ (√x − 3) (√x + 3) ]2 = (x − 9)2 = x2 − 18x + 81
oraz
x2 √x = x2*x1/2 = x2 + 1/2 = x5/2
7 wrz 11:07
Bogdan:
Podzielić nie na 4, a na 3 całki
7 wrz 11:08
Michail: bogdanie ja tego nie rozpisuje chcialem go tylko naprowadzic, a jezeli tak dobrze ida ci calki
to prosze o pomoc przy mojej calce
7 wrz 11:10
fs: aha juz wiem dziękuję
7 wrz 11:14
Bogdan:
Przypomniałem Handi tylko wiadomości z materiału gimnazjum (działania na potęgach,
wzory skróconego mnożenia), które każdy biorący się za analizę matematyczną powinien
najpierw opanować.
Gdzie jest Twoja Michail całka? Podaj link do niej wpisując nr strony z tą całką
w potrójne nawiasy kwadratowe, np. ta strona ma nr 56019.
7 wrz 11:17
Bogdan:
czy to jest to zadanie ?
56020
7 wrz 11:18
Michail: juz zrobilem to bylo takie latwe ze zglupialem xd
7 wrz 11:20
Michail: zrobilem juz takie latwe a spodziewalem sie ze to jakis obled xd
7 wrz 11:21
Bogdan:
Przepraszam, przypomniałem nie Handi, a fs.
7 wrz 11:21
fs: a jeszcze mogę skorygować wynik bo nie wiem czy mi dobrze wyszło czy się nie pomyliłem
7 wrz 11:35
ala: ∫(x2+1)dx/x3−3x2+3x−1
9 cze 14:03