enter: jak zamienia się ułamek okresowy na zwykły?
mam np. 0,(5).
Spróbowałam to zrobić na zasadzie szacowania.
1/2=0,5
0,5<0,(5)
3/5=0,6
0,5<0,(5)<0,6
sprowadzam do wspólnego mianownika 1/2 i 3/5 i wychodzi mi np. 5/10 i 6/10 a jest to
liczba mniej więcej po środku, spróbujmy sprawdzić czy jest to 5,5/10. Okazało się, że
jest to 0,55, czyli nie do końca zgadłam. Czy istnieje jakiś lepszy sposób zamiany?
2.20
a) 0,(5)
b) 0,(27)
c) 0,3(45)
21 gru 15:04
adm: zgodnie z moim postanowieniem noworocznym: "więcej pomagać na forum" powiem Ci jak
zamieniać ułamek okresowy na zwykły

1. Ułamek zapisać z użyciem nawiasu i przyjąć za x
2. Mnożymy obie strony razy 10
n, gdzie n jest ilością cyfr przed okresem
3. Mnożymy obie strony razy 10
n, gdzie n jest ilością cyfr w okresie
4. Rozwiązujemy powstały układ równań (zwykle od tego co wyjdzie w punkcie 3 odejmujemy
to co w 2 i mamy x)
21 gru 16:04
enter: 0,34(5)=x |*100(przed okresem)
34,(5)=100x |*10(w okresie)
345,(5)=1000x
311=900x
x=311/900
zgadza się?
21 gru 16:13
enter: 0,3(45)=x |*10
{3,(45)=10x |*100
{345,(45)=1000x
342/990=x
wyszło

adm genialna/y jesteś,dzięki
21 gru 16:15
Teta:
Można i tak!
0,3(45) = 0,3 + (0,045 + 0,00045 + 0,0000045 + ........ )
w nawiasie suma ciągu geom. zbieżnego
więc a
1
S = ----------- gdzie a
1 = 0,045 q= 0,01
1 - q
0,045 45 1
S= ---------- = ---------- = ------
0,99 990 22
3 1 38 19
0,3(45) = ------ + ---- = ------- = ------
10 22 110 55
bo 342/990 = 19/55 ale( tak też może wymagać Pani (an)

(podaję po to , abyś też znała i taki sposób!)
choć Adm. (bardzo sprytnie to ujął
21 gru 18:19
ruda : 0,1(2)
31 lip 01:15
Bogdan:
x = 0,1(2) /*10
10x = 1,(2) /*10
100x = 12,(2)
Wykonujemy odejmowanie: 100x − 10x = 12,(2) − 1,(2)
| | 11 | |
Otrzymujemy: 90x = 11, stąd x = |
| . |
| | 90 | |
Zajrzyj również tutaj:
18745
31 lip 02:10
alka : −5(0,4√7−1,2√5)=
19 lut 09:45