ulamki
ola: jak przedstawic te liczby w formie ulamka zwyklego ?prosze o dokladne rozpisanie

0,2(6)
0,41(6)
1,2(13)
−2,34(5)
30 lip 17:00
AS: 0.2(6) oznacza liczbę 0.26666...
Przedstawiając w postaci sumy mamy
0.2 + 0.06 + 0.006 + ...
Część zapisana po 0.2 jest ciągiem geometrycznym nieskończonym,gdzie
a1 = 0.06 , q = 1/10
Wystarczy znaleźć sumę tego szeregu i dodać 0.2
Wzór można znaleźć obok pod hasłem <ciągi liczbowe>
30 lip 17:35
b.: tam też można znaleźć bardzo podobne zadania:
1709
30 lip 19:19
Eta:
Witam

można też za pomcą algorytmu zamiany ułamka okresowego na zwykły:
oto on:
0,2(6) = x ( oznaczamy przez "x")
rozwijamy :
0,2666 = x ( przed okresem jest jedna cyfra więc wykonujemy mnożenie przez 10
otrzymując:
2, 666 = 10x ( teraz w okresie podstawowym jest też jedna cyfra więc znowu
mnożymy przez 10 otrzymując:
26,666 = 100 x ( odejmujemy poprzedni wynik
zatem mamy:
26,666 = 100x
− 2, 666= 10x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 24 | |
24 = 90x => x= |
| ...skracamy: przez 6
|
| | 90 | |
odp:
PS: spróbuj teraz obliczyć pozostałe
30 lip 19:25
Eta:
podaję jeszcze 3/ przykład:
1,2(13) = 1 + 0,2(13)
więc 0,21313= x /*10 ( bo jedna cyfra przed okresem
2, 1313= 10x / *100 ( bo dwie cyfry w okresie podstawowym
mamy: 213, 1313= 1000 x
− 2, 1313 = 10x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 211 | |
211 = 990 x => x= |
|
|
| | 990 | |
zatem:
1,2(13)... = 1 +x =
1211990
i jak ?... podoba się?
30 lip 19:39
ola: Dziekuje za pomoc
30 lip 19:47
Eta: Rozumiesz ten algorytm?
30 lip 19:50
AS: Eta.
Z zainteresowaniem zapoznałem się z algorytmem przez Ciebie podanym,
Nie znałem go a od szeregu lat zbierałem takie różności matematyczne.
Gratulacje.
30 lip 20:00
Eta:
AS .. miło mi ,że dołączysz tę ciekawostkę ( niestety nie wymyśloną przeze mnie)
do Swojej kolekcji.
Pozdrawiam.
30 lip 20:13
Bogdan:
Dobry wieczór.
W programie nauczania szkół ponadgimnazjalnych nie ma już niestety szeregu geometrycznego,
trzeba więc stosować metodę pokazaną przez Etę, ten sposób zresztą jest już prezentowany
w materiale nauczania gimnazjum.
30 lip 21:27