podzielnosc
aw: Bardzo prosilbym o wskazowke do zadania, poniewaz sam chcialbym sprobowac je rozwiazac.
ZAD. Dane sa liczby całkowite dodatnie m, n oraz d. Udowodnic, ze
jezeli liczby m2n+1 i mn2+1 sa podzielne przez d, to równiez liczby
m3+1 i n3+1 sa podzielne przez d.
4 wrz 08:33
alabama: wydaje mi sie, ze moze to byc tak:
m
3+1=(m
2n+1)(mn
−1+1) −(m
2n+mn
−1) a to jest podzielne przez d wtedy i tylko wtedy gdy
| | m | |
mn−1= |
| =1 <−−−−−,czyli trzeba ten warunek postawic. |
| | n | |
Analogicznie jest w n
3+1.
Nie jestem pewien swojego rozwiazania dlatego byloby dobrze gdyby ktos to jeszcze
przeanalizowal.
4 wrz 09:22
alabama: to ktos wie czy dobrze to zrobilem ?
5 wrz 00:07
Godzio:
To raczej chodzi żeby dla każdego całkowitego i dodatniego m i n to zachodzi a nie tylko dla
takich które spełniają jakiś warunek
5 wrz 00:41
aw: umie ktos to?
7 wrz 19:53
adi: Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
2 paź 22:56
3 paź 01:52