azi: a1+a2+a3+a4=180
a3=36+a1
Liczbę 180 przedstaw w postaci sumy czterech liczb bedacych kolejnymi wyrazami ciagu
geometrycznego, w którym trzeci wyraz jest o 36 wiekszy od wyrazu pierwszego...
początek zrobiłam a co dalej.......... Pomocy
19 gru 21:46
xpt: azi - w Twoim założeniu jest błąd
a
n + a
n+1 + a
n+2 + a
n+3 = 180
Nigdzie w zadaniu nie piszało, że mają to być pierwsze 4 wyrazy ciągu.
Przydatne wzory ze strony
279
a
n+1 = a
n*q
a
n= a
18 q
n-1
Możesz rozpisać a
3 w inny sposób.
a
3 = a
2*q
a
2 = a
1 *q
a
3 = a
1*q
2 = a
1 + 36
Spróbuj dalej sama policzyć
19 gru 22:25