???
anz: rozwiąż równanie √ (2x − 3)2 = 7
moje rozwiązanie:
I2x−3I = 7
I2(x−3)I = 7
2(x−3) = 7/ * 2
(x−3) = 14
x−3 = 0
x=3
x = −11 v x = 17
to jest zle, ale nie wiem dlaczego powinno wyjść x = 5 v x = − 2
28 sie 21:41
ams:
a co się stało z wartością bezwzględną, znikła u Ciebie.
28 sie 21:43
ams:
i ile jest 2 * 2
28 sie 21:44
anz: 2Ix−3I = 7 / * 2 tak powinno być
4Ix−3I = 14 / : 4
Ix−3I = 3.5
ale to też jest nie tak jak powinno, nie kumam ...
28 sie 21:51
ams:
a nie prościej byłoby zamiast najpierw mnozyć przez 2, a potem dzielić przez 4, od razu
podzielic przez 2?
28 sie 21:58
ams:
2x − 3 = 2( ) co powinno być w nawiasie?
28 sie 22:01
anz: no ok można od razu przez 2, ale i tak wyjdzie 3.5, a w nawiasie nie wiem, bo skąd ta 2 przed
nim ?
28 sie 22:06
ams:
no bo jeśli jest tak, jak u Ciebie, czyli 2x − 3 = 2(x − 3), to mnożąc 2*(x − 3) co
otrzymamy?, czy będzie to 2x − 3, czy też 2x − 6?
28 sie 22:07
anz: 2x − 6
28 sie 22:09
ams:
| jakieś wyrażenie | = coś ⇒ jakieś wyrażenie = − coś lub jakieś wyrażenie = coś
28 sie 22:09
anz: nic nie kumam, a co sie stanie z tą 7 jeśli zrobimy tak; 2x − 3 = 2x − 6 , po co mi to w ogóle,
jak taką metodą dojść do rozwiązania ?
28 sie 22:14
Gustlik: Robisz tak:
I2x−3I = 7 /:2 →aby pod modułem było samo x, a nie 2x
Najprostsza zasada rozwiązywania równań typu |x−a|=b: x=a+b lub x=a−b
Jeżeli jest |x+a|=b to wynik bedzie x=−a+b lub x=−a−b
Czyli krótko mówiąc: zmieniamy znak liczby spod wartości bezwzględnej (tej przy x) i do tego
dodajemy i odejmujemy liczbę stojąca z prawej strony równania.
28 sie 22:17
anz: ale dzieki za taki sposób pomocy, a nie od razu podane rozwiązanie ; ) często coś psuję więc ..
; p
28 sie 22:17
28 sie 22:18
Gustlik: Oczywiście b>o, jeżeli jest z prawej strony b=0 to rozwiązujemy jak bez modułu, a jeżeli b<0 to
równanie sprzeczne, bo moduł jest nieujemny.
28 sie 22:19
ams:
Eto 
nie dość że zepsułas lekcję, to jeszcze wykasowałaś mój wpis o tym
28 sie 22:25
anz: pokręciłam nicki, kit, dziękuje wszystkim
28 sie 22:25
Godzio:
ja tu widzę że ktoś jest nerwowy
28 sie 22:26
Eta:
Najprostsza to taka!:
Jeżeli IxI= 7 to x= 7 v x= −7
jeżeli I 2x−3I= 7 to: 2x−3=7 v 2x−3= −7 i tu dokończ .....
28 sie 22:26
Eta:
ams ..... czy brałaś kąpiel w gorącej wodzie? że tak panikujesz ?
28 sie 22:28
Eta:
Co to znaczy: "popsułaś mi lekcję", jaką lekcję?
Już niedługo początek roku szkolnego, będziesz mogła się więc wykazać !
Nic straconego

Powodzenia.
28 sie 22:32