proste zadanie- bede wdzieczna za pomoc
baskazopola: Rozwiąż równania:
a)
3(x+5)(x−7)(4x−9)=0
b)
1 x+3
−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−
3x+2 4x+4
−−−−−− ( przykład b) napisany jest w ułamku

bede bardzo wdzięczna za pomoc , chciałabym upewnić się czy dobrze je
rozwiążuj/////////////////ee
25 sie 15:14
Mateusz: W podpunkcie a) odczytujesz pierwiastki z postaci iloczynowej masz przykłąd tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/143.html
w podpunkcie b) korzystasz z własnosci proporcji powinno wyjsc równanie kwadratowe 3x
2+9x+2x+6
co jest chyba juz formalnoscią do rozwiązania no i nalezy pamiętac tu o dziedzinie
25 sie 15:20
baskazopola: omg kolegoo .. nie dla wszystkich jest to takie proste:( no ale dzieki
czy to równanie 3x2+9x+2x+6 nalezy obliczyc z delty?
25 sie 15:35
baskazopola: czy wyniki przykładu a) to : 0, −5, 7, 214
25 sie 15:40
Gustlik: 0 nie będzie pierwiastkiem, bo 3≠0. Gdybyś miała tak: 3x(x+5)(x−7)(4x−9)=0, wtedy byłoby
0.
Pozostałe pierwiastki masz dobrze.
25 sie 15:44
baskazopola: no i jaka bedzie ta dziedzina ? czy to ( minus dwie trzecie i minus jeden)? pomóż kolego to
jednak mnie przerasta
25 sie 15:44
baskazopola: achaa czyli bez zera? no ok. ! dziekuje baaardzo
25 sie 15:46
Gustlik: ad b)
Najpierw wyznaczasz dziedzinę:
1) 3x+2≠0 i 2) 4x+4≠0
ad 2) x≠−1
Następnie mnożysz ułamki na krzyż, jak przy obliczaniu proporcji:
4x+4=(3x+2)(x+3)
4x+4=3x
2+9x+2x+6
−3x
2−9x−2x−6+4x+4=0
−3x
2−7x−2=0
Teraz Δ, x
1, x
2 − dokończ....
Uwaga: na końcu sprawdź, czy któryś z pierwiastków nie "trafił" w te nie należące do dziedziny,
jeżeli tak, to wyklucz to rozwiązanie.
25 sie 15:50
Eta:
b)
D: obydwa mianowniki różne od zera
D: 3x+2 ≠0 i 4x+4 ≠0
x ≠−
23 i x≠ −1
D= R \ { −1, −
23}
rozwiązaniami tego równania będą tylko te "x", które należą do dziedziny tego równania
25 sie 15:51
baskazopola: czy rozwiązaniem drugiego przyładu sa liczby −2 i −13
25 sie 15:52
baskazopola: dzięęęęęks jak to miło otrzymać bezinteresowną pomoc
25 sie 15:54
Eta:
Hehe.... nie jest tak całkiem "bezinteresowna"
bo dostajemy najważniejsze słowo
dziękuję, choć niektórzy tego słowa nie używają
25 sie 15:58
baskazopola: dziękuję dziękuję dziękuję nawet x100000!
ale się cieszę nareszcie to zrozumiałam!
25 sie 16:01
Eta:
25 sie 16:02
baskazopola: mam już ostatnią prośbę : czy ktoś mógłby potwierdzić mój wynik −2 i −
13
to ważne dlatego ze te zadania są na poprawke
25 sie 16:13
Eta:
Jest ok
25 sie 17:10