Ania: Mam problem z zadaniami z parametrem.
1) Rozwiązać układ równań {2x+3y=4 {4x+my=2m (to jest jedno równanie) i zbadaj liczbę
rozwiązań od parametru m.
2) Rozwiąż układ {mx+(2m-1)y = 3m {x+my=m. Dla jakich wartości parametru m punkt
przecięcia się danych równaniami układu należy do prostej x - 2y -3 = 0
Jeśli ktoś może mi pomóc, to bardzo proszę, bo ja nie wiem jak to ugryźć

Z góry dzięki
18 gru 21:27
eta:
Ania ! metodę wyznaczników mieliście?
czy tylko podstawiania i przeciwnych współcz.
18 gru 21:39
Ania: przypuszczam że mieliśmy ale właśnie nie mogę tego znaleźć i przypomnieć sobie jak to się
robiło
18 gru 21:40
xpt: Tą metodę masz opisaną o tutaj ->
1192.
18 gru 21:45
Ania: dziękuję
18 gru 21:47
eta:
No to rozwiążemy inaczej 1) pomnożyć przez -2
-4x -6y = -8
4x +my= 2m
-------------------- 2(m-4)
= (m-6)y = 2m -8 to y = -----------
m - 6 gdzie m≠6
2x = 4 - 3y
2(m- 4) m-4 bo skrócone przez 2
2x = 4 - 3( --------- ) x= 2 - --------
m - 6 m - 6
2(m - 6) - m + 4 m - 8
x = --------------------- = --------------
m - 6 m - 6
teraz analiza liczby rozw.
gdy m= 6 -- układ sprzeczny ( bo zero by było w mianowniku)
gdy m ≠ 6 --- jedno rozw. czyli układ oznaczony
dla żadnego m nie będzie nieoznaczony( czyli niesk. wiele rozw.
bo jednocześnie nigdy nie otrzymamy zera i w liczn. i w mianown.
tyle!
2/ za chwilkę może być ?
18 gru 21:55
eta:
Widzę,że "xpt" podał Ci jak zastosować metodę wyznaczników to
W=I m 2m -1 I
mx +(2m-1)y=3m I 1 m I W= m2 -2m +1
x + my = m
I 3m 2m -1 I Wx = 3m2 -2m2 +m
Wx = I m m I = m2 +m
I m 3m I Wy = m2 - 3m
Wy = I 1 m I
m2 +m
x = Wx/W x = ------------ bo m2 -2m +1 = (m - 1)2
y = Wy/W ( m - 1)2 m≠1
m2 - 3m
y = ------------
( m - 1)2 m≠ 1
wstawiasz za x i y do równania prostej
otrzymasz równanie z m po uporządkowaniu
i sprowadzeniu do wspólnego mianownika
przyrównaj licznik do zera i wyjdzie Ci m
przy założeniu że nie może być = 1
policz dalej i napisz co Ci wyszło to sprawdzę Powodzenia !
18 gru 22:19
eta:
w 2/ jak policzyłam to powinno Ci wyjść m1= 3 m2= 1/4
18 gru 22:32
Ania: dziękuję bardzo za pomoc

super
19 gru 18:55