geometria analityczna
crazy nati: Prosta o równaniu
y=x+4
przecina okrąg
x2+y2=25 w dwóch punktach A i B. Oblicz długość odcinka AB.
10 sie 13:15
b.: 1. znajdz te punkty przeciecia wstawiajac y=x+4 do rownania okregu (dostaniesz r−nie
kwadratowe, dwa rozwiazania odpowiadajace punktom A i B)
2. majac wspolrzedne punktow A i B, dlugosc odcinka AB liczy sie ze wzoru
1248
10 sie 13:35
robinka:
y=x+4
*x
2+y
2=25
*x
2+(x+4)
2=25
x
2+x
2+8x+16=25
2x
2+8x−9=0 wylicz deltę i otrzymasz dwa rozwiązania, tak jak już wcześniej napisała .
10 sie 16:33
crazy nati: delta wychodzi √136 i jakies dziwne....nie wiem jak zrobic to dalej..
10 sie 22:45
Godzio: jeśli dobrze przepisałaś przykład to tak wychodzi
10 sie 22:48
crazy nati: wyxhodzi mi √272
19 sie 13:11