Panimetria
Kamil: Tymek lezy w odległości 10m od drzewa widzi jego wierzchołek pod kątem 45o.Drzewo ma
wysokość:
A)5m
B)10m
C)5√3
D)10√3
5 sie 20:28
yyy: tg 45
x/10=tg45
5 sie 20:43
Kamil: rysunek ktos pomoze prosze
5 sie 20:44
Święty:

Na oko widać, że h=10, bo to połowa kwadratu o boku 10.
Jeśli potrzebne obliczenia to...
Do rozwiązania tego zadania niezbędna jest podstawowa wiedza z zakresu trygonometrii.
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
Liczymy wartość x za pomocą cosinusa. Cos45=
√22
Układamy proporcję:
10x=
√22
√2x=20 (mnożyliśmy na krzyż)
x=
20√2
Następnie możemy dalej korzystać z trygonometrii, bądz pozostały bok obliczyć ze sławnego
twierdzenia Pitagorasa.
10
2+h
2=(
20√2)
2
100+h
2=
4002
h=10
5 sie 20:46
yyy:
5 sie 20:50
yyy: myślę że wyliczenie tego po prostu z tangensa jest łatwiejsze
5 sie 20:52
Kamil: nie jestenm pewien czy dobrze zrozumiałem ze h=10, wytłumacz prosze
5 sie 21:14
Spike:
Niepotrzebnie komplikujecie sobie użyciem funkcji trygonometrycznych ( bądź co bądź
podstawowych, ale zawsze) w tak prostym zadaniu.
Skoro widzi drzewo pod kątem 45o, a kąt między drzewem a podłożem ma 90o, to siłą rzeczy
trzeci kąt też ma 45o. Z tego wynika, że jest to połowa kwadratu o boku długości wyrażonej
jako odległość T. od drzewa. Więc h=10
Podstawowy rysunek wystarczy do rozwiązania tego zadania.
5 sie 21:20
yyy: tak, tylko nie każdy to widzi.. Każdy ma różne sposoby na rozwiązywanie zadań. I aby komuś cos
wytłumaczyc należy sie przystosowac i starać dopasować do jego toku myślenia.
6 sie 10:14