4 sie 16:58
Edek: 1) najpierw należy się zastanowić dla jakiego argumentu (czyli x) funkcja cosinus przyjmuje
wartości zerowe, czyli chodzi właśnie o miejsce zerowe:
napisałeś, że cosx=0 ⇒ x=kπ, gdzie k∊Z
ale spójrz teraz na wykres funkcji cosinus i po podstawiaj odpowiednio za k=...,−2,−1,0,1,2,...
i zauważysz, że dla tych argumentów cos przyjmuje albo −1 albo 1 w zależności, ale nigdy 0 !
| | π | |
Po prostu dla x= |
| +kπ, gdzie oczywiście k należy do liczb całkowitych |
| | 2 | |
teraz aby obliczyć miejsce zerowe dla dowolnego szukanego x wystarczy podstawić to do tego
równanka:
cosx=0
dla nas:
x=π+2kπ
4 sie 18:48
Edek: 2) hmm.... to zacznijmy to tak:
zależy to w praktycznie większości przypadkach od okresu funkcji:
zarówno sinx jak i cosx mają okres podstawowy 2kπ
natomiast ctgx oraz tgx mają kπ
Jednakże czasami właśnie te okresy się mogą rozszerzać nam lub zwężać jeśli kombinujemy coś z
naszymi funkcjami.
Tak jak np. w przypadku pierwszym:
a) mamy funkcję podstawową sinx=0 i mamy wyznaczyć miejsca zerowe po przekształceniach funkcji
f(x)=sinx+1
pierwszy krok to porównanie do zera
sinx+1=0
sinx=−1
zastanówmy się teraz dla jakiego argumentu funkcja sinx przyjmuję wartość −1 (patrzymy na
wykres)
| | −π | | 3π | |
otrzymujemy, że dla |
| +2kπ lub oczywiście mogło by i być dla |
| +2kπ, ale jednak |
| | 2 | | 2 | |
przyjęło się podawanie argumentów podst. z przedziału <−π,π>
podstawiamy to do naszego równania i otrzymujemy
sinx=−1
b) mamy g(x)=−sinx+1
korzystamy także, z wykresu podst. funkcji sinx
−sinx+1=0
sinx=1
| | π | |
znowu patrzę na wykres i otrzymuję |
| +2kπ, czyli |
| | 2 | |
c) a to jest ten ostatni przypadek i zobaczysz dlaczego nagle zmienia się z 2kπ na kπ :
h(x)=2cosx
korzystamy teraz z wykresu podst. funkcji cosx
2cosx=0
cosx=0
czyli patrzymy znowu na wykres:
cosx przyjmuje 0 dla :
| | −3π | | −π | | π | | 3π | |
x= .., |
| , |
| , |
| , |
| ,.. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli
no właśnie co ile nam się to miejsce zerowe pojawia co kπ, czy co 2kπ ?
Wystarczy podłożyć i sprawdzić:
+ 2kπ
| | −π | | 3π | |
coś tu nie pasuję, bo tracimy np., |
| czy |
| |
| | 2 | | 2 | |
+ kπ
no i wszystko pasuje dla kπ
a więc musi być:
Pamiętaj, zawsze sobie pomagaj w takich zadaniach wykresem, po prostu trzeba to wyćwiczyć i
będziesz śmigał aż miło
4 sie 19:09
TOmek: długo się zastanawiałem na tym co napisałem, oczywiście wielkie dzieki w Twoją stronę. Juz
rozumiem co to "k" jak czytac funkcja trygonometryczną. Zrobię teraz kilka zadań i mam
nadzieję ,ze zrozumiem wszystko na 100%

pieprzona trygonometria ⇔ nie nawidze!
4 sie 19:39
Godzio:
proponuje przerobić sobie podstawowe równania trygonometryczne, potem wzory redukcyjne, i
przejść do trudniejszych równań w stylu
| | π | | π | |
sin( |
| + x) = cos( |
| − x)  |
| | 3 | | 4 | |
jak czegoś nie będziesz wiedział to pisz, bo akurat ja trygonometrie uwielbiam
4 sie 19:54
TOmek: "po prostu trzeba to wyćwiczyć i będziesz śmigał aż miło "
teraz już nie mam najmniejszego problemu z okresleniem czy 2kπ czy kπ

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
mam takie pozostałośći kartek co kiedys mój brat chodził na korki i znalazłem fajne 2 "wzorki"
są one fajne chyba niezbędne to takich oto zadań np:
rozwiąż równanie 4cos
2x=4sinx+1 w przedziałe <0,2π>
o to one
dla sinx=a gdzie a∊ <−1,1>
x
1=x
0+2kπ
x
2=(π−x
0)+2kπ
gdzie x
0 −> najmniejsze ∡ dodatni dla którego dana funkcja osiąga wartość a
dla cosx=a
a∊<−1,1>
x
1=x
0+2πk
x
2= − x
0+2πk
mógłby mi ktoś o tych "wzorach" coś więcej powiedzieć
?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tg=a , ctgx=a
a∊R
x
1=x
0+πk
4 sie 20:53
Godzio:
sinx = a a∊ <−1,1>
x = x
o + 2kπ v x = π − x
o + 2kπ
to jest sposób na rozwiązanie prostego równania trygonometrycznego
| | 1 | | π | |
a to wartość odpowiadająca xo tzn jesli sinx = |
| to xo = |
| czyli 30o |
| | 2 | | 6 | |
czyli rozwiązaniem równania:
| | π | | 5π | |
x = |
| + 2kπ v x = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
4 sie 21:04
b.: latwiej to wyjasnic dla funkcji cos
mamy znalezc wszystkie rozwiazania rownania
(*) cos x = a, gdzie a ∊<−1,1>
znalezlismy w jakis sposob (przez odgadniecie) jedno rozwiazanie:
cos x0 = a
jak dostac pozostale?
1. poniewaz cos jest funkcja parzysta, wiec −x0 tez jest rozwiazaniem (*)
2. poniewaz cos jest funkcja 2π−okresowa, wiec x0 + 2kπ oraz −x0+2kπ (k calkowite) tez beda
rozwiazaniami
a ze wiecej rozwiazan nie ma, to wynika np. z tego, ze na odcinku <0,π) cos jest malejacy, a na
<π, 2π) rosnacy, wiec rownanie (*) ma w przedziale <0,2π) co najwyzej 2 rozwiazania...
wzor dla funkcji sin wynika juz ze wzoru dla cos, bo sin(x) = cos(x−π/2)
4 sie 21:07
Godzio:
tak samo jest z resztą, natomiast jeśli kąt jest ujemny to wszędzie jest tak samo jak było tyle
że w cosinusie zmienia się to tak:
cosx = a a < 0
x = π − x
0 + 2kπ v x = −(π − x
0) + 2kπ gdzie x
o odpowiada wartości a dla a > 0
np.
| | π | | π | |
x = π − |
| + 2kπ v x = − π + |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
x = |
| π v x = − |
| π + 2kπ − widać to dobrze na wykresie |
| | 3 | | 3 | |
4 sie 21:08
TOmek: nie mylcie mi w głowie, prosze

ja tylko do matury roz.
4 sie 22:42
Godzio: no to to jest matura rozszerzona
4 sie 22:49
think: TOmek trygonometria jest w porządku

na prawdę, może za dużo na raz Ci tu wrzucili, ale na
spokojnie i ratami jak to przeczytasz na pewno dowiesz się kilku ciekawych rzeczy

Pozdrawiam Lucyna
4 sie 22:49
czesio: 189x−77y=686
20 sty 19:59
czesio: rozwiazania calkowite rownania 189x−77y=686
20 sty 20:00