matematykaszkolna.pl
trygonometria -> przekształcanie funkcji TOmek: nie rozumiem paru rzeczy: 1) https://matematykaszkolna.pl/strona/1536.html miejsce zerowe
 1 
cos

x=0 / : cos
 2 
1 

x=kπ /*2
2 
x=2kπ a tam jest inaczej −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− 2)https://matematykaszkolna.pl/strona/1525.html i https://matematykaszkolna.pl/strona/1524.html chodzi o miejsca zerowe
 π 
x0=

+2kπ
 2 
i
 π 
x0= −

+2kπ
 2 
skąd mam wiedziec kiedy jest 2kπ a kiedy samo kπ bo np: tu: https://matematykaszkolna.pl/strona/1526.html jest
 π 
x0=

+kπ
 2 
4 sie 16:58
Edek: 1) najpierw należy się zastanowić dla jakiego argumentu (czyli x) funkcja cosinus przyjmuje wartości zerowe, czyli chodzi właśnie o miejsce zerowe: napisałeś, że cosx=0 ⇒ x=kπ, gdzie k∊Z ale spójrz teraz na wykres funkcji cosinus i po podstawiaj odpowiednio za k=...,−2,−1,0,1,2,... i zauważysz, że dla tych argumentów cos przyjmuje albo −1 albo 1 w zależności, ale nigdy 0 !
 π 
Po prostu dla x=

+kπ, gdzie oczywiście k należy do liczb całkowitych
 2 
teraz aby obliczyć miejsce zerowe dla dowolnego szukanego x wystarczy podstawić to do tego równanka: cosx=0
 π 
x=

+kπ
 2 
dla nas:
 x 
cos

=0
 2 
x π 

==

+kπ /*2
2 2 
x=π+2kπ
4 sie 18:48
Edek: 2) hmm.... to zacznijmy to tak: zależy to w praktycznie większości przypadkach od okresu funkcji: zarówno sinx jak i cosx mają okres podstawowy 2kπ natomiast ctgx oraz tgx mają kπ Jednakże czasami właśnie te okresy się mogą rozszerzać nam lub zwężać jeśli kombinujemy coś z naszymi funkcjami. Tak jak np. w przypadku pierwszym: a) mamy funkcję podstawową sinx=0 i mamy wyznaczyć miejsca zerowe po przekształceniach funkcji f(x)=sinx+1 pierwszy krok to porównanie do zera sinx+1=0 sinx=−1 zastanówmy się teraz dla jakiego argumentu funkcja sinx przyjmuję wartość −1 (patrzymy na wykres)
 −π  
otrzymujemy, że dla

+2kπ lub oczywiście mogło by i być dla

+2kπ, ale jednak
 2 2 
przyjęło się podawanie argumentów podst. z przedziału <−π,π> podstawiamy to do naszego równania i otrzymujemy sinx=−1
 −π 
x=

+2kπ , k∊Z
 2 
b) mamy g(x)=−sinx+1 korzystamy także, z wykresu podst. funkcji sinx −sinx+1=0 sinx=1
 π 
znowu patrzę na wykres i otrzymuję

+2kπ, czyli
 2 
 π 
x=

+2kπ , k∊Z
 2 
c) a to jest ten ostatni przypadek i zobaczysz dlaczego nagle zmienia się z 2kπ na kπ : h(x)=2cosx korzystamy teraz z wykresu podst. funkcji cosx 2cosx=0 cosx=0 czyli patrzymy znowu na wykres: cosx przyjmuje 0 dla :
 −3π −π π  
x= ..,

,

,

,

,..
 2 2 2 2 
czyli
 π 
x=

+ ... ?
 2 
no właśnie co ile nam się to miejsce zerowe pojawia co kπ, czy co 2kπ ? Wystarczy podłożyć i sprawdzić: + 2kπ
 π −7π 
k=−2 →

− 4π =

2 2 
 π −3π 
k=−1 →

− 2π =

2 2 
 π π 
k=0 →

+ 0 =

2 2 
 π  
k=1 →

+ 2π =

2 2 
 π  
k=2 →

+ 4π =

2 2 
 −π  
coś tu nie pasuję, bo tracimy np.,

czy

2 2 
+ kπ
 π −3π 
k=−2 →

− 2π =

2 2 
 π −π 
k=−1 →

− π =

2 2 
 π π 
k=0 →

+ 0 =

2 2 
 π  
k=1 →

+ π =

2 2 
 π  
k=2 →

+ 2π =

2 2 
no i wszystko pasuje dla kπ a więc musi być:
 π 
x=

+ kπ
 2 
Pamiętaj, zawsze sobie pomagaj w takich zadaniach wykresem, po prostu trzeba to wyćwiczyć i będziesz śmigał aż miło emotka
4 sie 19:09
TOmek: długo się zastanawiałem na tym co napisałem, oczywiście wielkie dzieki w Twoją stronę. Juz rozumiem co to "k" jak czytac funkcja trygonometryczną. Zrobię teraz kilka zadań i mam nadzieję ,ze zrozumiem wszystko na 100% emotka pieprzona trygonometria ⇔ nie nawidze!
4 sie 19:39
Godzio: proponuje przerobić sobie podstawowe równania trygonometryczne, potem wzory redukcyjne, i przejść do trudniejszych równań w stylu
 π π 
sin(

+ x) = cos(

− x) emotka
 3 4 
jak czegoś nie będziesz wiedział to pisz, bo akurat ja trygonometrie uwielbiam emotka
4 sie 19:54
TOmek: "po prostu trzeba to wyćwiczyć i będziesz śmigał aż miło " teraz już nie mam najmniejszego problemu z okresleniem czy 2kπ czy kπ emotka −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− mam takie pozostałośći kartek co kiedys mój brat chodził na korki i znalazłem fajne 2 "wzorki" są one fajne chyba niezbędne to takich oto zadań np: rozwiąż równanie 4cos2x=4sinx+1 w przedziałe <0,2π> o to one dla sinx=a gdzie a∊ <−1,1> x1=x0+2kπ x2=(π−x0)+2kπ gdzie x0 −> najmniejsze ∡ dodatni dla którego dana funkcja osiąga wartość a dla cosx=a a∊<−1,1> x1=x0+2πk x2= − x0+2πk mógłby mi ktoś o tych "wzorach" coś więcej powiedzieć emotka ? −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− tg=a , ctgx=a a∊R x1=x0+πk
4 sie 20:53
Godzio: sinx = a a∊ <−1,1> x = xo + 2kπ v x = π − xo + 2kπ to jest sposób na rozwiązanie prostego równania trygonometrycznego
 1 π 
a to wartość odpowiadająca xo tzn jesli sinx =

to xo =

czyli 30o
 2 6 
czyli rozwiązaniem równania:
 1 
sinx =

to:
 2 
 π  
x =

+ 2kπ v x =

+ 2kπ
 6 6 
4 sie 21:04
b.: latwiej to wyjasnic dla funkcji cos mamy znalezc wszystkie rozwiazania rownania (*) cos x = a, gdzie a ∊<−1,1> znalezlismy w jakis sposob (przez odgadniecie) jedno rozwiazanie: cos x0 = a jak dostac pozostale? 1. poniewaz cos jest funkcja parzysta, wiec −x0 tez jest rozwiazaniem (*) 2. poniewaz cos jest funkcja 2π−okresowa, wiec x0 + 2kπ oraz −x0+2kπ (k calkowite) tez beda rozwiazaniami a ze wiecej rozwiazan nie ma, to wynika np. z tego, ze na odcinku <0,π) cos jest malejacy, a na <π, 2π) rosnacy, wiec rownanie (*) ma w przedziale <0,2π) co najwyzej 2 rozwiazania... wzor dla funkcji sin wynika juz ze wzoru dla cos, bo sin(x) = cos(x−π/2)
4 sie 21:07
Godzio: tak samo jest z resztą, natomiast jeśli kąt jest ujemny to wszędzie jest tak samo jak było tyle że w cosinusie zmienia się to tak: cosx = a a < 0 x = π − x0 + 2kπ v x = −(π − x0) + 2kπ gdzie xo odpowiada wartości a dla a > 0 np.
 1 
cosx = −

2 
 π π 
x = π −

+ 2kπ v x = − π +

+ 2kπ
 3 3 
 2 2 
x =

π v x = −

π + 2kπ − widać to dobrze na wykresie emotka
 3 3 
4 sie 21:08
TOmek: nie mylcie mi w głowie, prosze emotka ja tylko do matury roz.
4 sie 22:42
Godzio: no to to jest matura rozszerzona emotka
4 sie 22:49
think: TOmek trygonometria jest w porządku emotka na prawdę, może za dużo na raz Ci tu wrzucili, ale na spokojnie i ratami jak to przeczytasz na pewno dowiesz się kilku ciekawych rzeczy emotka Pozdrawiam Lucyna
4 sie 22:49
czesio: 189x−77y=686
20 sty 19:59
czesio: rozwiazania calkowite rownania 189x−77y=686
20 sty 20:00