Planimetria
Kamil:

Zadanie dla Godzia,Oblicz miary kątów wewnętrznych czworokąta ABCD
30 lip 23:11
Kamil: sprawdz mi tamto poprzednie zadanie i pomoż w tym zadniu z góry wielkie dzięki
30 lip 23:12
30 lip 23:13
Kamil: pomóz mi bo nie wiem jak to zrobić
30 lip 23:22
Godzio: tam wszystko pisze postaraj się
30 lip 23:22
Kamil: pomóz ostatnie zadanie prosze cie
30 lip 23:28
Godzio: ok
30 lip 23:28
Godzio:
30 lip 23:30
Kamil: rozumiem ze tam gdzie 60 to trójkat równoboczny czyli ma wszedzie po 60
30 lip 23:33
Kamil: i oczywiscie tam gdzie kat prosty czyli na pewno 90
30 lip 23:34
Kamil: tylko jak to oblicza chodzi mi jak to zapisać
30 lip 23:35
Godzio: tak, 120 to kąt dopelniający tam gdzie kąt prosty to jest oparty na średnicy i dlatego i tam
gdzie czerwone to sa promienie dlatego ten trojkat o katach 30 30 120 jest równoramienny 70
obliczylem 180 − 90 − 20 = 70
30 lip 23:35
Kamil: powiedz prosze cie bardzo drogi Godziu
30 lip 23:35
Kamil: wytłumaczysz po krok po kroku
30 lip 23:36
Godzio: inaczej nie umiem
30 lip 23:37
Kamil: w odpowidzi w ksiazce pisze 90,80,90,100
30 lip 23:37
Kamil: czego tak pisze
30 lip 23:38
think:

Kamil znasz takie twierdzenie, że trójkąt którego wierzchołki oparte są na okręgu a jeden z
boków pokrywa się ze średnicą to taki trójkąt jest prostokątny?
30 lip 23:38
Kamil: nie pamietam tego twirdzenia nie brałem tego
30 lip 23:39
Kamil: postaram sie zrozumieć
30 lip 23:40
think: Kamil bo:
30 + 60 = [z90]]
20 + 60 =
80
30 + 70 =
100
90 =
90 
teraz się zgadza z odpowiedziami?
30 lip 23:40
Godzio: no dodaj sobie kąty
30 + 70 = 100
60 + 20 = 80
no i 90 i 60 + 30 = 90
30 lip 23:40
think: Gdybyś je znał to od razu byś wiedział jaką mają miarę 2 kąty, mianowicie kąt : DAB i BCD.
30 lip 23:41
Kamil: srednica to co jest bo nie brałem a wstym mi ze tego nie brałem
30 lip 23:42
Kamil:
30 lip 23:44
Godzio: wejdz w te linki co Ci wysłałem i spróbuj zrozumieć !
30 lip 23:44
Kamil: ok
30 lip 23:45
think:

Średnica to najdłuższa cięciwa okręgu, i przechodzi przez środek okręgu.
Na rysunku kropką zaznaczyłam środek okręgu, linią przerywaną średnicę (i średnica jest równa
dwóm promieniom okręgu) a linią ciągłą jakieś dwie inne cięciwy.
30 lip 23:45
Kamil: dzieki pa pa ide spać
30 lip 23:51
Godzio: dobranoc
30 lip 23:52
nick: α20 i 40
b 25 i 35
20 lis 15:53