Znajdź najmniejsza i największa wa
sindi: Znajdź najmniejsza i największa wartość funkcji w danych przedziałach
y= 2x2+4/3x−2/3
<−1,2>
y= 3x2+4x
<−2,−1>
25 lip 20:14
b.: zobacz na podobne zadania z rozwiazaniami:
1683
25 lip 20:40
robinka: | | −b | |
1. Musisz obliczyć p= |
| czyli x współrzędną wierzchołka, jeżeli należy do określonego |
| | 2a | |
| | −Δ | |
przedziału to liczysz q= |
| . |
| | 4a | |
2. następnie liczysz f(−1) oraz f(2)
3. następnie określasz która wartość z obliczonych jest największa, a która najmniejsza.
26 lip 09:20