trygonometria
Kamil: Mam nowe zadanie prosze o pomoc.Oblicz:
| | 2 | |
a) sinα,tgα,ctgα jezeli cosα= |
|
|
| | 3 | |
b)sinα,tgα,ctgα, jezeli sinαU=
√2/2
21 lip 22:39
Franek:
Czy w zad. jest podane: że α jest kątem ostrym?
W programie nauczania macie funkcje tryg. tylko dla kątów ostrych
21 lip 22:44
TOmek: tzw: tożsamości trygonometryczne
musisz znać wzory
sin
2+cos
2=1
sin*cos=1
Liczysz dalej
i
21 lip 22:46
TOmek: trygonometria na rozszerzeniu to jest kosmos. Panie Franek czy tak samo uważasz?
21 lip 22:48
TOmek: tam powinno byc u góry we wzorach tg*ctg=1 a nie cos*sin=1, wybaczcie
21 lip 22:49
robinka:

a=2
c=3
b
2+a+2=c
2
b
2=9−4
b=
√5
dokończ
21 lip 22:49
robinka: tomku, źle to zrobiłeś masz podany cosα, a masz obliczyć sin α
21 lip 22:51
Godzio:
Franek może Kamil jest na rozszerzeniu ?
21 lip 22:52
TOmek: ^^ poległem, ide spać xD
21 lip 22:52
21 lip 22:53
Franek:
Hehe, ...... to jak "biedaczysko " poradzi sobie z rozszerzeniem
21 lip 22:55
Godzio: lepiej o tym nie myśleć
21 lip 22:56
Franek: Z pisania "postów" zdałby maturę
celująco
21 lip 22:58
robinka: masz racje Franku

a tak na poważnie Kamil, czy ty to rozumiesz ?
21 lip 23:01
Kamil: jestem
21 lip 23:24
Kamil: jest tam kto?
21 lip 23:24