Hania: Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje.
1. Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= -2x2 +4x +c, gdzie c jest liczbą rzeczywistą:
a) wyznacz wartość współczynnika c
b) wyznacz wartość współczynnika c, tak aby jego wartość funkcji była równa 4
2. Funkcja kwadratowa f(x)= x2 +bx + c osiąga wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy
x∈ (-2,4).
a) wyznacz wartości współczynników b, c
b) Oblicz dla jakich argumentów x, wartości funkcji f są mniejsze od wartości funkcji
kwadratowej g(x)=3x2-6x-6
17 gru 16:16
adm: zrobię to szybsze bo nie mam dużo czasu

1. b) f(4)=-32+16+c
c=16
17 gru 17:18
luk: 2. a) wybierz argumenty z przedzialu ktore masz podane , oprocz -2 , 4 , wtedy wyznaczysz
b,c
b) zwykle rozwiazanie nierownosci
17 gru 17:21
b.: 1 a) -- to chyba nie cała treść
b) -- tu też chyba coś źle przepisałaś

2. a)
to oznacza, że f(x)=0 w punktach x=-2, x=4
no to wstawiamy:
(-2)
2 + b*(-2) + c =0
2
2 + b*2 + c =0
i stąd wyliczasz b, c
b)
czyli trzeba rozwiązać nierówność
f(x) < g(x)
x
2+bx+c < 3x
2 - 6x - 6
0 < 2x
2 + (-6-b)x -6-c (*)
tu by się przydały wartości b i c

jak już je będziesz miała (z częsci a), to: znajdujesz pierwiastki
funkcji kwadratowej (*),
powiedzmy że to będą x
1 i x
2,
no i wtedy odp. to (-
∞,x
1) u (x
2,
∞)
tu masz trochę podobnych przykładów
93
17 gru 17:22