jak to sie oblicza ??
Olaa ; p: logx25 = 2
8 lip 20:58
think: logab = c ⇔ ac = b
8 lip 20:59
AS:
Skorzystaj z definicji logarytmu
8 lip 20:59
kamilox: chodzi o to jaką liczbę trzeba podniesc do potegi 2 aby miec 25. w tym wypadku 5 bo 52 = 25 na
tym to polega. czyli za x ma byc 5
8 lip 21:04
Olaa ; p: (x)2 = 25
no to wiem, ale to już koniec ?
8 lip 21:05
Olaa ; p: aha, dziekuje
8 lip 21:05
think: jak chcesz coś trudniejszego to na pewno się znajdzie jakieś zadanko
8 lip 21:07
kamilox: tak to koniec jak masz jakies to możesz dac
8 lip 21:09
think: Nie korzystając z kalkulatora uzasadnij, że: 1,5 < log23 < 1,75 .
8 lip 21:11
think: | | 1 | | 1 | |
Uporządkuj rosnąco liczby a = |
| + |
| , b = log515 , c = 3log94 |
| | 2log32 | | log54 | |
8 lip 21:14
think: Ciąg geometryczny (an) jest określony wzorem an = 31−n dla n ≥ 1 .
* Oblicz iloraz tego ciągu.
* Oblicz log3a1 + log3a2 + log3a3 + ⋅⋅⋅+ log3a100, czyli sumę logarytmów, o
podstawie 3, stu początkowych, kolejnych wyrazów tego ciągu.
8 lip 21:16
kamilox: ta kolejnosć to: b a c
8 lip 21:20
kamilox: ja już dzis nie robie wiecej zadan. moze innym razem.
8 lip 21:21
think: ależ mi się nie śpieszy do niczego mi te zadania nie są potrzebne...
8 lip 21:42
Jack:
wiesz jak się dodaje logarytmy?
9 lip 00:08
Basia:
To Eta. Sądzę, że wie.
9 lip 00:10
Basia:
A bingo to oczywiście Lucyna.
Nudzą się dziewczyny wyraźnie.
9 lip 00:15
Basia:
pokręciło mi się; odwrotnie
9 lip 00:16
Basia:
bingo=
Eta
think=
Lucyna
tak ma być
o s z u s t k i 
9 lip 00:18
Jack:
ups

Dzięki za informację.
9 lip 00:45
think: oszustki? Czemu od razu takie mocne słowa? Zmieniłam nick, owszem... ale bardziej ma mi
przypominać o tym żebym coś przemyślała i sprawdziła zanim coś napiszę, bo ostatnio nader
często się kompromitowałam. Zresztą miałam was porzucić na jakiś czas, bo po prostu nie
wyrabiam. Niestety z tym porzuceniem jak widać mi nie wyszło...
9 lip 00:46
think: a wy co tak późno, przyznajcie się chcieliście uniknąć przyjemności z kamilem
9 lip 00:47
Jack:
Wakacyjne schadzki do znajomych, którzy muszą iśź następnego dnia do pracy zwykle kończą się
właśnie o tej godzinie... Stąd moja wcześniejsza nieobecność
9 lip 00:49
think: ok Jack możesz czuć się usprawiedliwiony
9 lip 01:03
Paulla: log o podstawie 9 z 3
22 sie 19:57
22 sie 20:40
a: log3 z 50
2 paź 16:37
2 paź 16:44
klaudia : log x 7=1
2 sty 13:24
klaudia : ?
2 sty 13:30
2 sty 13:35
klaudia : logx 7=1
log2 x=6
2 sty 13:35
klaudia : kto umie i pomoże ?
2 sty 13:36
klaudia : log3 81=x
logx 16=4
2 sty 13:37
PAULINA: kolejno
1. 7
2. 32
3. 3
4. 2
2 sty 14:36
Aga1.: 34=81
log381=4
2 sty 16:50