wielomiany
TOmek: wykonaj dzielenie (6x4−2x3+7x2−2x+1):(2x3−3x)=
x2−3=x2+0x−3 w czym pomaga takie rozpisanie, latwiej sie dzieli, czy jest konieczne?
6 lip 22:36
TOmek: 2x
3−3x=2x
3+0x−3x − chodzi o ten przyklad rozpisania **** źle przepisałem tamten
6 lip 22:38
6 lip 22:56
vega:
2x3−3x = 2x3 +0x2 −3x
taki zapis może być ( ale nie musi)
ułatwia jedynie wskazanie wyrazów podobnych
bez takiego zapisu mamy: "dziury"
(6x4−2x3 +7x2 −2x +1) : ( 2x3−3x) =3x −1
−6x4 +9x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= −2x3 +16x2 −2x +1
+2x3 −3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= 16x2 −5x +1 −−− reszta
6 lip 23:08
TOmek: po prostu robie po kolei tematy, a dzielenie jest latwe takze nic nie szkodzi, schemat Hornera
zaczne jutro

a tak w ogole to te wielomiany to są łatwe jak na moje , na początku troche to
strasznie wyglądalo, ale material jest ogolnie do ogarniecia.
6 lip 23:17
Lucyna: 
materiał z wielomianów podobnie jak funkcja kwadratowa to jeden z przyjemniejszych działów

pomimo, że sama robię w nim błędy, to i tak lubię
6 lip 23:23