Proszę w miarę możliwości krok po kroku . Z góry dziękuj .
Majka: Potrzebuje pomocy z trzema zadaniami .
| | 7n2−4n | |
1. Zbadać monotoniczność i ograniczoność ciągu w wyrazie ogólnym an= |
| |
| | 3n2−n | |
2.Wyznaczyć macierz X z równania . [ −5 5] x = [3 −4]
[−8 7] [−2 1]
3.Zastepują przyrost funkcji jej rózniczką oblicz w przybliżeniu ctg40stopni i
p91{1024,03} ( tutaj jest pierwiastek 10 stopnia .Dałam 9 ponieważ 10 nie zaskakuje:( )
6 lip 13:04
Jack:
1. an+1−an − policz
zbadaj granicę tego ciągu przy n→∞. Jesli dla n≥1 ciąg wyjdzie monotoniczny i granica
skończona, to ciąg będzie ograniczony
2. ax=b
x=a−1b
6 lip 13:09
Majka: Dzięki ale ja tego w gole nie rozumiem . Mógł byś mi rozpisać aby te 1 . Z góry dzięki
6 lip 13:16
Basia:
zapisz an+1 wstawiając n+1 w miejsce n
wykonaj działania i podaj wynik
6 lip 13:47
Majka: | | 7(n+1)2−4(n+1) | |
an+1 = |
| = |
| | 3(n+1)2− (n+1) | |
nie mam pojęcia co dalej zrobić . Jak byłby ktoś tak litościwy i po prost rozpisał całe zadanie
, Opisują je krok po kroku .(
6 lip 13:57
Majka: Postarajcie się mnie zrozumieć matematyki nie miałam jakieś 40 lat i nie jest tak łatwo sobie
wszystko przypomnieć .
6 lip 13:59
Basia:
no to tym bardziej próbuj przy naszej pomocy
pierwszy ułamek zapisałaś dobrze
drugi już nie, bo (n+1)
2 = n
2+2n+1 czyli to będzie
| | 7(n2+2n+1)−4n−4 | |
an+1 = |
| = |
| | 3(n2+2n+1)−n−1 | |
| 7n2+14n+7−4n−4 | |
| = |
| 3n2+6n+3−n−1 | |
ale można w prostszy sposób
(bo n się skraca)
wtedy
| | 7(n+1)−4 | |
an+1 = |
| = |
| | 3(n+1)−1 | |
teraz trzeba policzyć
a
n+1−a
n =
| (7n+3)(3n−1)−(7n−4)(3n+2) | |
| |
| (3n+2)(3n−1) | |
spróbuj to policzyć do końca
licz tylko licznik, nie wykonuj żadnych działań w mianowniku, bo nie potrzeba
a nie potrzeba, bo 3n+2 i 3n−1 są dodatnie dla każdego n∊N czyli
(3n+2)(3n−1)>0 dla każdego n∊N
i dlatego będzie nas interesował tylko znak licznika
6 lip 14:12
Majka: | (7n+3)(3n−1)−(−7n−4)(3n+2) | |
| = |
| (3n+2)(3n−1) | |
| 21n2−7n+9n−3−21n2−14n+12n−8 | |
| = |
| (3n+2)(3n−1) | |
n2 i n się redukuje do zero to skreślam i zostaje
Dobrze ? i co dalej
6 lip 19:03
Jack:
Jesli rachunki są dobre, to określasz znak dla tego ułamka. Zauważ, ze licznik jest zawsze
ujemny, a mianownik zawsze dodatni. To oznacza, że całość jest zawsze, tzn. dla każdego n∊N,
ujemna, czyli ciąg jest malejący.
6 lip 19:15
Majka: a tak ogólnie to na pewno można liczyć to dwoma sposobami ?
Jak by ktoś mi napisać odpowiedź do tego zadania
6 lip 19:25
Lucyna: tak ogólnie to są dwie metody liczenia monotoniczności ciągu, pierwsza to właśnie:
a
n+1−a
n > 0 ciąg jest rosnący
a
n+1−a
n = 0 ciąg jest stały
a
n+1−a
n < 0 ciąg jest malejący
lub
| an+1 | |
| < 1 ciąg malejący
|
| an | |
odnośnie liczonego przyładu, to powinno być −3+8 i ostatecznie ciąg jest rosnący. Pomyliłaś się
w znakach przy wymnażaniu, na szczęście tylko tam
6 lip 19:34
Majka: To jest rozumiem monotonność ciągu jak policzyć jego ograniczenie ?
6 lip 19:38
Lucyna: Ujmując to po ludzku. Jeżeli mamy ciąg liczb, to możemy określić czy taki ciąg jest rosnący,
właśnie tak że od wyrazu n+1(lub po prostu wyrazu następnego) odejmiemy wyraz n−ty(czyli wyraz
poprzedni), jeśli ciąg jest rosnący to oznacza że następnym wyraz jest większy od poprzedniego
czyli z odejmowania większa − mniejsza, powinno nam wyjść coś dodatniego. Jeżeli ciąg jest
stały, znaczy się wszystkie jego elementy są takie same, to jak odejmiemy dwie takie same
liczby od siebie to otrzymamy 0, z kolei jeśli ciąg jest malejący, to jak od mniejszego
odejmiemy większy otrzymamy coś ujemnego.
Z dzieleniem jest podobnie, podziel coś większego przez coś mniejszego wyjdzie Ci liczba
większa od jeden, podziel dwie takie same liczby przez siebie otrzymasz jeden, podziel
mniejszą przez większą i wyjdzie Ci coś mniejszego od jeden.
6 lip 19:40
Lucyna: no dobra, teraz wiemy, że ten ciąg jest rosnący

bo już to policzyłaś, skoro jest rosnący, to
jego najmniejszym wyrazem jest a
1
natomiast ograniczenie górne trzeba policzyć granicę
6 lip 19:43
Lucyna: także podaj ile wynosi a1 (podstawiasz za n jedynkę)
6 lip 19:46
Majka: czyli to by było coś takiego
| | 7n−4 | | 7x1−4 | | 7−4 | | 3 | |
lim n→∞ |
| = |
| = |
| = |
| = 1 |
| | 3n−1 | | 3x1−1 | | 3−1 | | 3 | |
Czyli ciąg jest ograniczony z dołu a1 a z góry 1
Zrozumiałam ?
6 lip 19:52
Lucyna: odrobinę namieszałaś.
Od dołu jest ograniczony przez a
1, czyli:
z góry
jak się liczy granicę, jeśli nie ma symbolu nieoznaczonego, to dzielimy wszystkie elementy
przez najwyższą potęgę n w mianowniku, u Ciebie to jest n.
przykład:
| | 2x2 − 3x + 6 | | 2x2 | | 3x | |
limx→∞ |
| = limx→∞ U{ |
| − |
| + |
| | 12x2 + 3 | | x2 | | x2 | |
| | 3 | |
jeżeli x→∞ to |
| → 0 bo trójkę dzielisz przez bardzo dużą liczbę
|
| | x2 | |
| | 2x2 | |
tylko |
| → 2 bo jak skrócisz licznik i mianownik to otrzymasz dwójkę
|
| | x2 | |
także nasza granica to:
| | 2 − 0 +0 | |
= limn→∞ |
| →4
|
| | 12 + 0 | |
w analogiczny sposób policz granicę w Twoim zadaniu.
6 lip 20:15
Lucyna:
ta linijka dziwna, coś zjadłam to tak ma wyglądać
6 lip 20:19
Majka: tego to w gole nie rozumiem. Proszę krok po kroku w miarę po "chłopsku".
6 lip 20:24
Lucyna: ta granica to przykład nijak nie ma się do Twojego zadania, oprócz tego, że u Ciebie granicę
liczy się identycznie.
| | 2x2 − 3x + 6 | |
mamy limx→∞ |
|
|
| | 0,5x2 + 3 | |
patrzymy na mianownik 0,5x
2 + 3 widzimy, że najwyższa potęga to x
2, zatem podzielimy
wszystkie wyrazy ciągu przez x
2:
sprawdzamy do czego dążą poszczególne ilorazy
| | 2 + 0 − 0 | |
więc mamy |
| →4 |
| | 0,5 + 0 | |
6 lip 20:31
Majka: Dalej nic najłatwiej by było jak byś policzyła mój przykład . A tak w gole to liczyć
czy
Naprawdę jak widzicie nic z tego nie wiem .
6 lip 20:52
Lucyna: Majka wiem, że byłoby najłatwiej, ale w ten sposób Ty się tego nie nauczysz.
możesz zrobić to dla zagadnienia wyjściowego, ale wyjdzie to samo

spróbuj!
6 lip 20:54
6 lip 20:57
Majka:
7nn→7
4n→0
3nn→3
1n→0
Dobrze ?
6 lip 21:09
Lucyna: Tak
6 lip 21:10
Lucyna: i w ten sposób obliczyłaś ograniczenie górne.
6 lip 21:10
Lucyna: a dolne ile wynosi?
6 lip 21:11
Majka: Czyli ciąg jest rosnący dla każdego n zależącego do N . Ograniczony z dołu a1=1 i z góry
213
6 lip 21:11
Lucyna: masz błąd rachunkowy w liczeniu a1 policz jeszcze raz
6 lip 21:13
Majka: Dolny już liczyłam wyszło 1
33 = 1
6 lip 21:14
Majka: no tak
| | 7x1=4 | |
a1 = |
| = 32 = 112 |
| | 3x1−1 | |
6 lip 21:16
Majka: Czyli ciąg jest rosnący dla każdego x należącego do Ni Ograniczony z dołu a1=1
12
a z góry 2
13. To był by koniec .
SERDECZNIE WSZYSTKIM DZIĘKUJE

6 lip 21:24
Lucyna: 
to jak, życzysz sobie abym przypomniała Ci jak się liczy macierze?
6 lip 21:25
Majka: Spróbuje sama [ −5 5] x = [3 −4]
[− 8 7] [−2 1 ]
A B
wyznaczamy macierz A−1
Na początku liczmy wyznacznik.
det A [−5 5]
[ −8 7]
−5x7 − 5x−8 = −35−(−40) = 5
A−1=1detax Dat
Da=[7 −8]
[5 −5]
Dat = [7 5]
[−8 −5}
czyli A−1=1detax Dat
15 x [7 5]
[−8 −5]
czyli A−1 = [75 55]
[−85 −55]
6 lip 21:55
Lucyna: możesz sama sprawdzić poprawność wyniku

pomnóż A prze A
−1 jeśli wyjdzie Ci
[1 0]
[0 1]
to jest ok
6 lip 21:57
Lucyna: zapomniałaś tylko o jednym szczególe, jak liczysz Da to tam się stosuje szachownicę
+ − + − +
− + − + −
+ − + − +
− + − + −
+ − + − +
6 lip 22:05
Lucyna: czyli
Da = [ 7 8]
[−5 −5]
6 lip 22:07
Majka: Nie wiem czy sie gdzieś nie pomyliłam i czy nie powinno być
[
75 −
55]
[−
85 −
55]
Macierz X=B x A
−1
czyli
[3 −4] [
75 −
55]
[−2 −1] x
[−
85 −
55]
mnożnym wiersze przez kolumny
Może ktoś sprawdzić czy dobrz
6 lip 22:16
Majka: Czyli teraz co ma to dobrze tylko znaki po zmieniać .
6 lip 22:18
Lucyna:
A
−1*B {mnożenie macierzy nie jest przemienne, więc ma znaczenie z której strony się mnoży}
6 lip 22:25
Majka: Da
t [7 −5]
[−5 −5]
| 1 | | 7 | | 5 | |
| x [ 7 −5 ] [ |
| − |
| ] |
| 5 | | 5 | | 5 | |
b x a
−1
6 lip 22:33
Lucyna: chyba masz już dość

ja zresztą też już jestem padnięta

ale to się przyda, policzyłaś ba
−1
a masz policzyć a
−1b
jak policzysz to zobaczysz, że ma znaczenie z której strony się mnoży. Bo akurat mnożenie nie
wszystkich macierzy jest przemienne, także niestety, ale trzeba zwracać uwagę na kolejność.
6 lip 22:35
Majka: Niestety dług się pisze wyliczenia i zobaczyłam co napisałaś dopiero jak wysłałam wiadomość .
Zorbie to jeszcze tak jak mówisz w całości . A rano jak byś mogła sprawdzić czy dobrze to było
by super
6 lip 22:45
Lucyna: podaj tylko wynik

Bo ja ranny ptaszek nie jestem, więc obawiam się, że mogłabym sprawdzić ale np za późno.
6 lip 22:48
Lucyna: albo napisz sobie to rano na kartce a wynik ostateczny to
[ 6,2 −3,6]
X =
[ 6,8 −4,4]
6 lip 22:53
Majka: | | 7 | | 5 | |
A−1 [ |
| − |
| ] X B [3 −4] |
| | 5 | | 5 | |
6 lip 22:59
Lucyna: ok teraz dobrze

ja źle tą macierz B przepisałam nie wiem czemu, ale wszystkie działania masz tutaj już
dobrze

Dobrej nocy
6 lip 23:03
Lucyna: | | 2 | |
zgubiłaś tylko minus w dolnym prawym rogu ma być −7 |
| |
| | 5 | |
6 lip 23:04
Lucyna: eeee i w górnym prawym też zjadłaś minus
6 lip 23:05
Majka: Bardzo dziękuje . Kolorowych snów życzę i Gratuluje cierpliwości
6 lip 23:09
Lucyna: eee tam

czekoladki były pod ręką jakoś dałam radę

ale wzajemnie, miłej nocy

Jakby co to zapraszamy ponownie, jeśli nie ja to pewnie ktoś inny się znajdzie aby pomóc
6 lip 23:11
Majka: a sprawdzenie to będzie A x A−1
6 lip 23:17
Lucyna: to sprawdzenie dotyczy tylko tego, czy dobrze policzyłaś macierz odwrotną

Jeśli policzysz A
−1 i pomnożysz przez A i wyjdzie Ci coś innego niż
[1 0]
[0 1]
to masz gdzieś błąd.
Natomiast jeśli dobrze to spokojnie robisz dalej, masz pewność, że możesz zrobić co najwyżej
błąd rachunowy przy mnożeniu przez B.
6 lip 23:21
Basia:
Lucyno jaki to ciąg
a
n = −2
n
rosnący czy malejący ?
a jaka jest wartość
to co napisałaś na temat badania monotoniczności przez badanie ilorazu
jest prawdą
wyłącznie dla ciągów o wyrazach dodatnich
7 lip 04:10
AS: Rozwiązanie równania z macierzami
x = | −5 5 |−1 * | 3 −4 |
| −8 7 | | −2 1 |
Obliczenia macierzy odwrotnej
Wyznacznik: w = (−5)*7 − (−8)*5 = −35 + 40 = 5
Transpozycja macierzy
MT = | −5 −8 |
| 5 7 |
Macierz odwrotna
M−1 = 1/5| 7 −5 |
| 8 −5 |
x = 1/5* |7 −5| |3 −4| = 1/5 |31 − 33 |
| 8 −5| |−2 1| |34 −37 |
7 lip 09:56
Majka: Dzięki za pomoc . Dostrzegłam błędy w rachunkach .
7 lip 12:14