takie proste przyklady
andrij: mam troche problem z takimi skrajnymi przypadkami:
√0=
√1=
01=
11=
00=
10=
z góry dziekuje
4 lip 23:02
Lucyna: pierwiastki, to musisz się zastanowić jaka liczba pomnożona przez samą siebie daje
odpowiednio:
0
1
teraz potęgowanie, do potęgi 1 to zawsze ta liczba, którą potęgujemy a1 = a
natomiast do 0−owej to zawsze 1
4 lip 23:05
TOmek: to tak zeby to ładnie wygladalo i weszło do głowy
√0=
√1=(kalkulator)
01=0
11=1
00=1
10=1
dobrze?
4 lip 23:10
TOmek: mi też sie to przyda, bo czasami taki głupi przykład a człowiek sie zastanawia
4 lip 23:13
Lucyna: co prawda każda liczba pomnożona przez 0 daje zero, ale nam chodzi o to aby obie liczby były
takie same, zatem tylko 0*0 = 0 zatem √0 = 0
oraz √1 = 1 (bo, 1*1 = 1, i nie może być −1, ponieważ √b = |b|, a tak się składa, że |b| ≥
0 )
4 lip 23:16
4 lip 23:18
Lucyna: ło matko ale gafa √b2 = |b|
4 lip 23:19
Bogdan:
"do 0−owej to zawsze 1" − nie zawsze
4 lip 23:40
Godzio: a jakie są takie przypadki że tak nie jest bo ciekawy jestem

?
5 lip 00:31
Jack:
00 − jedynie to mi przychodzi na myśl...
nie istnieje działanie 00 bo nie można dzielić przez 0.
5 lip 00:39
Eta:
0
0 −−−−
symbol nieoznaczony
a
0= 1 dla a ≠0
5 lip 01:43
Lucyna: no coś mi nie pasowało, ale lenistwo się mści, nie chciało mi się tego sprawdzić
5 lip 10:08
Bogdan:
Dzień dobry
| | 0 | | ∞ | |
Wyrażenia nieoznaczone to: |
| , |
| , ∞−∞, 0 *∞, |
| | 0 | | ∞ | |
0
0,
∞0, 1
∞.
Jak widzimy, są 2 interesujące nas przypadki: 0
0 i
∞0.
5 lip 10:46