rachunek prawdopodobieństwa
Filip: Zestaw tematów egzaminacyjnych składa się z 15 tematów z algebry, 15 z geometrii i n tematów z
rachunków prawdopodobieństwa. Z zestawu usunięto jeden temat, a następnie wylosowano z
pozostałych jeden temat. Oblicz n, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania tematu z
rachunku prawdopodobieństwa wynosi 14.
30 cze 19:11
Basia:
A − wylosowano temat z rach.prawd.
B1 − usunięto temat z algebry
B2 − usunięto temat z geometrii
B3 − usunięto temat z rach.prawd.
B1∪B2∪B3=Ω
B1∩B2=∅ B1∩B3=∅ B2∩B3=∅
czyli można użyć wzoru na prawdopodobieństwo całkowite
P(A) = P(A/B1)*P(B1)+P(A/B2)*P(B2)+P(A/B3)*P(B3)
P(A)=14
P(B1)=15n+30
P(B2)=15n+30
P(B3)=nn+30
P(A/B1)=n14+15+n=15n+29
P(A/B2)=n15+14+n=nn+29
P(A/B3}=n−115+15+n−1=n−1n+29
teraz wstaw to wszystko do wzoru i wylicz n
30 cze 19:27
Filip: dziękuję bardzo
30 cze 19:28
Basia:
poprawka
P(A/B1)=nn+29
30 cze 19:42
kasia: skad sie wzielo P(A/B
1)
10 sty 18:47
kasia:
10 sty 18:47
Mateusz:
Patrz definicja prawdopodobieństwa warunkowego
10 sty 19:21
kasia: nie mam pojecia nadal
10 sty 19:24
Mateusz:
https://matematykaszkolna.pl/forum/177738.html poszukaj tam mojego drzewka gdzie tłumaczyłem prawdopodobienstwo całkowite na odpowiednich
gałeziach masz tam zaznaczone prawdopodbienstwa warunkowe wiec mniej wiecej powinnas mysle
zaczaic skąd to sie wzieło a jesli nie to na wiki jest wyprowadzenie formalne tej definicji
choc jak dla mnie nie do konca.
10 sty 19:48