pytanie
tn: Witam,
W jaki sposób należy opisywać Omegę, Zdarzenia?
Czy jest to aż takie istotne?
Może symbole, słownie ?
Czego się wystrzegać? Jakiego sposobu, może jakieś częste błędy, niedomówienia?
6 sty 11:31
PW: Nie tyle istotne, co ma zasadnicze znaczenie, bez tego ani rusz.
W większości zadania szkolne polegają na zastosowaniu tzw. klasycznej definicji
prawdopodobieństwa:
gdzie k oznacza liczbę zdarzeń wchodzących w skład A (powiadają: sprzyjających A), zaś n to
liczba wszystkich możliwych zdarzeń elementarnych. Jak więc rozwiązać zadanie nie wiedząc jaka
jest liczba n? Dopiero po uświadomieniu sobie z jakich (a więc ilu) zdarzeń elementarnych
składa się Ω, możesz zacząć myśleć o "zdarzeniach sprzyjających zdarzeniu A".
Symbole bardzo dobre, ale dla ucznia kłopotliwe. najlepiej opisać słowami, używając terminów
matematycznych, np. zdarzenia elementarne to wszystkie możliwe kombinacje (to już zależy od
konkretnej sytuacji).
Wystrzegać się rysowania drzewek (najskuteczniejszy sposób do ogłupienia, na zasadzie "tak to
się robi"). Dawaj konkretne zadania, będziemy pokazywć niuanse.
6 sty 12:45
tn: Drzewek nie używalem do dnia dziś.
Nie są takie złe z punktu widzenia mojego. Są one narzędziem, którym umiejętnie władając
rozwalę sporo zadan. Jak niby mam sobie radzić z zadaniami z wieloetapowymi zdarzeniami,
które od siebie zależą?
Np. OKE POZNAŃ STYCZEŃ 2013
6 sty 13:42
Mateusz: Warto zauwazyc ze tzw reguła sum i reguła iloczynu ktorą sie stosuje w drzewkach wynika
odpowiednio ze wzoru na prawdopodobieństwo iloczynu i prawdopodobieństwa całkowitego i
radziłbym najpierw opanowac te podstawy i potem zajmowac sie krzaczkami ja to traktowałem jako
odstresowujące do takich zadań

(mozna było sobie pobazgrac na kartce).
6 sty 13:50
tn: Tak, ale przecież całkowitego nie może być na maturze R
6 sty 13:52
Mateusz:
Jak nie moze?
6 sty 13:53
Mateusz: Aha i jak powaznie myslisz o matematyce tzn jakis kierunek z tym związany to nie ograniczaj sie
do wymogow maturalnych.
6 sty 13:54
Mateusz: A na maturze rozwiązanie poprawne kazdą metodą jest uznawane(nawet całkami)
6 sty 13:55
6 sty 13:59
PW: To co pisze Mateusz pokazuje, że przy dobrym rozumieniu sensu zadania "drzewko" może być
dobrą ilustracją zastosowanego twierdzenia, ale nigdy odwrotnie − zamiast twierdzenia drzewko,
"bo tak to się robi". Niestety przy braku godzin lekcyjnych na matematykę, które usilnie przy
kolejnych reformach "ucinano", nauczanie sprowadza się w wielu wypadkach do pokazywania "jak
to się robi".
tn, broń się sam przed zalewem bełkotu, nie zważając co będzie, a co nie będzie na
egzaminach.
6 sty 14:08
tn: Ok. To czy mozesz pokazać jakieś zadanie, rozwiązane w oparciu o całkowite?
6 sty 14:09
PW: Wymyślmy coś.
W magazynie znajdują się (w jednym pojemniku, nierozróżnialne) detale pochodzące z fabryk F1,
F2, F3. Z dokumentów wynika, że wielkości dostaw były odpowiednio w proporcjach 3:2:1.
Wiadomo również, że fabryki te produkują odpowiednio 1%,3% i 2% wadliwych detali.
Z pojemnika wyjęto losowo jeden detal. Oblicz prawdopodobieństwom że jest od dobry.
Spróbuj sam, bez drzewka, powołując się na twierdzenie o prawdopodobieństwie całkowitym.
6 sty 14:47
Mateusz:
tn pisze przeciez a warto zebys sobie wszedł tez na strone cke chyba i przeczytał
informator tam nie ma narzuconych metod rozwiązywania zadań to co jest to jest niezbedne
minimum ktore kazdy maturzysta powinien znać a metod rozwiązania zadań jest tyle co samych
zadań
6 sty 15:49
tn: Ok. spróbuję zaraz. Aleś wymyślił
6 sty 16:06
Mila:
tn podaj linka do zadań maturalnych
6 sty 16:53
6 sty 19:14
Mateusz:
Zadanie dla tn proponuje ci zebys sobie zrobił dwiema metodami drzewkiem i policzył
prawdopodobienstwo całkowite i porownaj sobie po pierwsze ile miejsca zajmie ci krzaczor a ile
miejsca obliczenia.
W skrzyni mamy pięć nowych i pięć używanych piłek. Przed grą tenisiści wybrali na chybił trafił
ze skrzynki dwie piłki po grze wrzucili je z powrotem do skrzynki i znowu losowo wybrali dwie
piłki. Oblicz prawdopodobieństwo, że za pierwszym razem wzięli dwie używane jeśli wiadomo że
za drugim razem wylosowali dwie nowe.
6 sty 19:45
tn: Ha, dzięki wielkie, ale jeszcze tamto muszę dokończyć

Ale dzięki, że mas zmnie na uwadze, na pewno nie przeocze go
6 sty 19:49
Mateusz:
Spoko jak zrobisz to napisz odp zobacze czy sie zgadza jak nie bedzie sie zgadzała no to
popracujemy i znajdziemy błąd

.
6 sty 19:51
tn: a te którymi pograli uznajemy za używane?
6 sty 20:07
Mateusz:
Tak jak najbardziej jesli w I etapie wylosowano nową piłke to po jej wykorzystaniu do gry musi
ona byc traktowana w drugim etapie jako piłka uzywana.
6 sty 20:23
tn: Są trzy przypadki:
1) Wzięli dwie używane
2) Wzięli dwie nowe
3) Wzięli jedną używaną, a jedną nową
6 sty 20:25
Mateusz: Tak
6 sty 20:31
tn: Musimy tutaj jakoś zastosować Prawdopodobieństwo warunkowe.
Możesz zacząć za mnie to zadanie?
6 sty 20:37
Mila:
tn Pisz to rozwiązanie.
6 sty 20:41
tn: Chodzi o zadanie 6.
piszę takie założenia:
| | π | |
(sinx > 0 ∧ sinx≠1 ∧cosx >0 ∧ cosx≠1 ) ⇒ x∊(kπ; kπ + |
| ) ∧ k ∊ C |
| | 2 | |
| | 1 | |
logsinxcosx + |
| = 2 |
| | logsinxcosx | |
t = log
sinxcosx ∧
t>0
t=1 > 0
log
sinxcosx = 1
sinx = cosx
| | π | |
czyli uwzględniając założenie x = |
| + 2kπ ⋀ k ∊ C |
| | 4 | |
6 sty 20:52
Mila: Napisz treść, bo nie mogę otworzyć pliku.
6 sty 20:58
tn: Ok. Rozwiąż równanie logsinxcosx + logcosxsinx = 2
6 sty 21:03
Mateusz:
U− piłki uzywane
N−piłki nieuzywane
pierwszy etap doświadczenia mamy:
i teraz podobnie musisz rozpisac prawdopodobieństwa dla drugiego etapu wg tych przypadkow np w
drugim etapie doswiadczenia gdy w pierwszym etapie wylosowano dwie nieuzywane piłki:
| | | | 2 | |
P(UUII | UUI)= |
| = |
| i tak dalej liczysz dla tego warunku |
| | | | 9 | |
P(UN
II | UU
I) oraz P(NN
II | UU
I) dla reszty warunków analogicznie
6 sty 21:04
Mila: Podstawowy mam, a jak znaleźć rozszerzony?
6 sty 21:06
Mateusz: zrob a ja sprawze moze jeszcze dzis a jak nie to dopiero jutro

Aha mam nadziej ze zapoznałes
sie z prawdopodobienstwem warunkowym bo inaczej mozesz tych prawdopodobieństw nie rozumiec tzn
dlaczego akurat takie są
6 sty 21:06
tn: musisz tam wejść na drugą stronę
6 sty 21:07
6 sty 21:13
tn: Np. Warunkowe mniej więcej kapuję, ale to to jest jakieś dziwne. Mogę tak zapisać, ale co mi to
daje ?
6 sty 21:15
Mila:

1) sin x>0 i sinx≠1 i cosx>0 i cosx ≠1 [ krócej :sinx∊(0;1) i cosx∊(0;1)]
Więcej nie zauważyłam.
6 sty 21:46
tn: Tak, oczywiście powinienem przecież dodawać pełny okres

!
Dzięki wielkie
6 sty 21:58
Mateusz:
Za skomplikowanej definicji troche uzywasz

Mowiąc krócej jeśli zdarzenia losowe A
1,A
2,.......,A
n o dodatnich prawdopodobieństwach
wykluczają sie nawzajem i suma ich jest zdarzeniem pewnym, to dla dowolnego zdarzenia losowego
B jest prawdziwa zaleznosc:
P(B)=P(A
1)*P(B|A
1)+P(A
2)*P(B|A
2)+...+P(A
n)*P(B|A
n) a jesli dalej tego nie widzisz to
proponuje obejrzec sobie rysunek inaczej sie nie dało narysowac propornuje abys sobie to
rozrysował na kartce ale tak jak pisał
PW najwzniejsza jest tu sama definicja
prawdopodobieństwa całkowitego a to jest tylko dla zobrazowania schematu.Drzewka owszem nadają
sie do wieloetapowych −ale i bez nich wtedy tez sie mozna obejsc natomiast nie bardzo do
doświadczeń dwu czy trzyetapowych−mozna ale po co z kolei

P(D
s) / \ P(C
s)
D
s C
s
P(D
m |D
s) / \ P(C
m |D
s) P( D
m|C
s) / \ P(C
m | C
s)
D
m C
m D
m C
m
6 sty 22:31
tn: @Mateusz co oznacza zapis:
P(UU1) ?
7 sty 20:22
tn: UP
7 sty 20:56
tn: W magazynie znajdują się (w jednym pojemniku, nierozróżnialne) detale pochodzące z fabryk F1,
F2, F3. Z dokumentów wynika, że wielkości dostaw były odpowiednio w proporcjach 3:2:1.
Wiadomo również, że fabryki te produkują odpowiednio 1%,3% i 2% wadliwych detali.
Z pojemnika wyjęto losowo jeden detal. Oblicz prawdopodobieństwom że jest od dobry.
Zadanie od
PW
Załóżmy, że w pojemniku jest 6x detali. Tzn:
I firma ma tam 3x detali
II 2x detali
III x detali.
Wiadomo, że:
| | 11 | |
0,01 * 3x + 0,03*2x + 0,02 * x = |
| x detali wadliwych w całym pojemniku |
| | 4 | |
| | 13x | | 11 | |
Wiem, że Jest |
| udanych detali oraz |
| x wadliwych . |
| | 4 | | 4 | |
Nie wiem, gdzie tu mógłbym rysowac drzewo bądź korzystać z p−stwa całkowitego.
Jest jeden etap. Raz losuję i tyle.
Na ile sposobów mogę wyciągnąc detal (wadliwy lub nie)
| | 13x | |
Na 6x (OMEGA) . Na ile mogę dobry? |
| |
| | 4 | |
Mam poważne wątpliwości co do rozwiązania, toteż proszę o sprawdzenie
8 sty 23:40
tn: (pozostaje mi jeszcze zadanie Mateusza)
8 sty 23:41
PW: | | 3 | | 2 | | 1 | |
P(F1) = |
| , P(F2) = |
| , P(F3) = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
W − zdarzenie "wylosowano detal wadliwy".
P(W|F
1) = 0,01, P(W|F
2) = 0,03, P(W|F
1) = 0,02
P(W) =P(W|F
1)
. P(F
1) +P(W|F
2)
. P(F
2)+P(W|F
3)
. P(F
3)
Oczywiście policzyliśmy dopiero P(W), a prawdopodobieństwo wylosowania detalu dobrego to
P(W') = 1−P(W).
Tutaj można narysować to ulubione drzewko. najpierw z jednego punktu wychodzą trzy
rozgałęzienia (fabryki), a potem z każdej fabryki − dwa rozgałęzienia (wadliwy lub dobry).
9 sty 00:00
tn: No więc do dzieła:
B1 −Wzięli dwie nowe.
B2 − Wzięli jedną nową, druga starą.
B3 − Wzięli dwie stare.
B1 ∩ B2 ∩ B3 = ∅
B1 ∩ B2 ∩ B3 = Ω
Zatem zachodzi wzór na P−stwo całkowite:
A − wylosowano dwie nowe.
Jakie jest p−stwo, że na początku wzięli dwie używane?
Nie mogę kontynuować tego zadania, jako, że go nie rozumiem.
Co ma dla mnie do rzeczy czy potem wzięli takie czy takie.
Byc może prawdopodobieństwo wylosowania dwóch nówek za drugim razem było skrajnie małe, ale
akurat mieli takiego farta. Co zatem wprowadza fakt, że za drugim razem wylosowano nowe?
Bez wątpienia będzie taka możliwośc.
9 sty 00:01
tn: @PW,
dlaczego moje rozumowanie jest błędne?
9 sty 00:02
tn: Widzę PW, że osobno rozważasz najpierw jakiej firmy wylosujemy, a potem się martwisz, o p−stwo
wadliwości. Ja jednak sobie zsumowałem i nie widze nic w tym złego.
9 sty 00:11
PW: Nawet nie trzeba się wdawać w jakąś analizę, gdzie popełniłeś błąd. Wynik jest jawnie bzdurny −
| | 1 | |
wyliczyłeś, że prawdopodobieństwo wylosowania dobrego detalu jest bliskie |
| (konkretnie |
| | 2 | |
| | 13 | |
|
| ), podczas gdy najgorsza fabryka produkuje 97% dobrych. Po zmieszaniu z lepszymi może |
| | 24 | |
być tylko lepiej.
9 sty 01:04
Mateusz: Wiec idziemy dalej skonczylem na drugim etapie gdzie wylosowano dwie uzywane piłki
wiec podobnie bierzemy sobie na tapete zdarzenie: w drugim etapie doswiadczenia gdy w pierwszym
wylosowano jedną uzywaną i jedną nową piłke:
| | | | 8 | | 8 | |
P(UNII | UN1)= |
| = |
| = |
| |
| | | | 15 | | 15 | |
i teraz zostają nam ostatnie mozliwosci mianowicie w drugim etapie doswiadczenia gdy w
pierwszym etapie wylosowano dwie nowe piłki:
No i nas teraz interesuje prawdopodobieństwo warunkowe:
| | P(UU1∩NNII) | |
P(UU1 | NNII)= |
| |
| | P(NNII) | |
9 sty 09:52
Mateusz: Dwa razy kliknąłem niepotrzebnie idąc dalej otrzymujemy:
| P(UU1)*P(NNII | UU1) | |
| = |
| P(NNII) | |
| P(UU1)*P(NNII | UU1) | |
| |
| P(UU1)*P(NNII | UU1)+P(UN1)*P(NNII | UU1) + P(NN1)*P() | |
w mianowniku w ostatnim nawiasie gdzie jest * P() w nawiasie powinno widniec NN
II | NN
1 nie
wpisałem tego bo mi wzor sypało bo był koniec linii. Tu tez mozesz do tego zadania narysowac
drzewko nawet ci to proponuje mając wyliczone prawdopodobienstwa po rozwazeniu tych sytuacji i
zobaczyc w ten sposob miejsce drzewek a defninicji
9 sty 10:09
tn: @PW, @Mateusz dziękuję Wam bardzo za pomoc.
Już sobie radzę z tymi zadaniami
13 sty 17:34
Mateusz:
No to sie bardzo ciesze z tego powodu

a prawdopodbienstwo całkowite jak u ciebie?
13 sty 17:38