udowodnij
Jenny: Łatwe zadanka dla Wszystkich , którzy się "nudzą"

1/ udowodnij,że zachodzi nierówność dla liczb rzeczywistych
a
2+b
2+c
2 +3 ≥2(a+b+c)
2/ wykaż,że dla n€N liczba
n2+3n −4 jest parzysta
3/ wykaż ,że dla a€C liczba:
a2+a+1 jest nieparzysta
4/ wykaż,że :
| | √6+√2 | |
a/ cos50*cos55o*cos65o= |
|
|
| | 16 | |
b/
√3*ctg20
o − 4 cos20
o = 1
P.S
Jack ..... daj się wykazać "młodym"
28 cze 20:40
Lucyna: jak dla młodych to ja też odpadam
28 cze 22:09
Jenny:
28 cze 22:25
Kejt: Godzio wyjechał... to dla mnie wszystko?
28 cze 22:29
Jenny:
tak
28 cze 22:30
Kejt: heh... gdyby nie te 12 lektur do przeczytania to bardzo chętnie.. pomyślę cuś.
28 cze 22:31
28 cze 23:00
Jack:
..tylko ze ja czuje sie młodo duchem i ciałem

ale na razie zostawię. Tyczasem moje zadanie
wciaż czeka na rozwiązanie...

(ja po 1.06 do niego usiądę na dlużej. Tylko że moze nie będę
miał juz czego rozwiązywać..

)
29 cze 00:56
Mateusz: Wprawdzie je nie taki młody (39 lat) ale pokusze sie o zrobienie zadania 2
zrobie je indukcyjnie
szybciutko sprawdzam dla n = 1 tak dla n = 1 ta liczba jest parzysta
teraz dla dowolnej (n+1)
(n+1)
2+3(n+1)−4 = n
2+2n*1+1
2=> n
2+2n+1+3n+3−4
zgodnie z załozeniem indukcyjnym ta liczba jest parzysta.
Chyba dobrze zrobione z taką matematyką miałem stycznosc 21 lat temu
29 cze 09:16
AS: Do Lucyny − dlaczego odpadam.
Człowiek jest tak długo młodym jak długo młodym się czuje.
zad 2
n2 + 3*n − 4 = n*(n + 3) − 4
przyjmując n = 2*k (k ∊ N) mamy 2*k*(2*k + 3) − 2*k = 2*reszta a to oznacza,że jest parzysta
przyjmując n = 2*k + 1 mamy (2*k + 1)*(2*k + 1 + 3) − 4 też parzysta bo całość jest podzielna
przez 2
zad 3
a2 + a + 1 = a*(a + 1) + 1
przyjmując a = 2*k (k ∊ N) mamy 2*k*(2*k + 1) + 1
Liczba 2*k*(2*k + 1) jest parzysta bo jest podzielna przez 2.po dodaniu 1
otrzymamy liczbę następną czyli nieparzystą.
przyjmując = 2*k + 1 (liczba nieparzysta) mamy
(2*k + 1)*(2*k + 2) + 1 = 2*(2*k + 1)*(k + 1) + 1
Liczba 2*(2*k + 1)*(k + 1) jest parzysta bo jest podzielna przez 2.po dodaniu 1
otrzymamy liczbę następną czyli nieparzystą.
29 cze 09:35
AS: korekta do zad 2 − winno być
... mamy 2*k*(2*k + 3) − 4 = 2*reszta
29 cze 09:50
bzzz: AS dziękuję bardzo, ja czuję się baaardzo młodo, ciągle z trudem przychodzi mi uwierzyć, że są
osoby młodsze ode mnie

ale odpuściłam zadania, których rozwiązanie potrafię podać z biegu,
bo wiem że ich rozwiązania nie są takie oczywiste dla kogoś kto nie studiował/studiuje
jeszcze

Pozdrawiam Lucyna.
co do zad.2 to ja bym to rozpisała w ten sposób:
n
2 + 3n − 4 = (n + 4)(n − 1)
jeżeli n jest parzyste to n+4 też, więc iloczyn również
jeżeli n jest nieparzyste to n−1 jest parzyste, zatem iloczyn też
29 cze 11:23
Jenny:
zad3)
a(a+1)+1 ....... a, a+1 −−− kolejne liczby całkowite, ich iloczyn jest zawsze parzysty
zatem liczba parzysta +1 = l. nieparzysta
zad2) sposób podany przez
bzzz jest najprostszy , co kończy dowód .
29 cze 21:13
Jenny:
zad 1/ poprawka zapisu
a
2+b
2+c
2 ≥ ab+ac+bc
29 cze 21:24
Lucyna: a co poprzedni zapis był za łatwy

?
29 cze 21:38
Lucyna: a
2 + b
2 + c
2 ≥ ab + ac + bc
| | a | | b | | a | | c | | b | | c | |
( |
| − |
| )2 + ( |
| − |
| )2 + ( |
| − |
| )2 ≥ 0 |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
ckd.
29 cze 21:58
Lucyna: zadanie 1 w swej poprzedniej wersji:
a2 + b2 + c2 + 3 ≥ 2(a + b +c)
a2 + b2 + c2 + 3 − 2a − 2b − 2c ≥ 0
(a − 1)2 + (b − 1)2 + (c − 1)2 ≥ 0 ckd
29 cze 22:03
Jenny:

a
2+b
2+c
2 ≥ab+ac+bc / *2
(a−b)
2 + ( a−c)
2 + ( b−c)
2 ≥0
c.n.u
Pozdrawiam
Lucynę
29 cze 22:32
Lucyna: dzięki Eto

równeż Zdrowia Ci życzę, cobyś mogła nam podawać takich zadanek na pęczki

...jeśli chodzi o trygonometrię to jak nikt potrafisz mi udowodnić, że jednak nie umiem jej
liczyć

ale ciągle się staram
29 cze 22:38
Jenny:
Hehe.... nie udawaj

to zadanie dla licealistów!

Dzięki za życzenia i wzajemnie duuuuuużo zdrowia
29 cze 22:45
Lucyna: łoooo matko udało mi się udowodnić tą tożsamość z podpunktu a) ale zajęło mi tyle miejsca, że
nie pokuszę się o przepisanie, bo na pewno jest jakaś krótsza wersja, więc się nie będę
kompromitować
29 cze 22:55
Lucyna: a teraz b
√3ctg20 − 4cos20 = 1 / * sin20
√3cos20 − 2sin40 = sin20 / : 2
| √3 | | 1 | |
| cos20 − sin40 = |
| sin20
|
| 2 | | 2 | |
cos30cos20 − sin30sin20 = sin40 / {cosαcosβ − sinαsinβ = cos(α+β)}
cos50 = sin40
sin40 = sin40 cdn
29 cze 23:12
b.: nie rozumiem przejscia z 3. do 4. wiersza powyzej: jak z (1/2)sin20 zrobil sie sin40?
30 cze 12:48
Jack:
sin40 został przerzucony z lewej strony równania na prawą.
30 cze 14:20
R.W.16l: są wakacje... odpocznijcie
30 cze 14:48
Jack:
lepiej nie powtarzaj tego przy
Lucynie
30 cze 14:59
bzzz: Jack na dzisiaj ogłaszam dyspensę
| | 1 | |
Co do pytania b. przejście nie jest widoczne, bo jednocześnie zamieniłam |
| na sin30 i |
| | 2 | |
| | √3 | |
|
| na cos30  , ale tak jak pisze Jack sin40 został przerzucony z drugiej strony |
| | 2 | |
równania

Pozdrawiam wszystkich Lucyna.
30 cze 15:46
Jack:
30 cze 15:49
Eta:
zad4/ a)
L= cos5
o*
12*2cos65
o*cos55
o=
12*cos5
o(cos120
o+cos10
o)=
=
12cos5
o(−
12+cos10
o)=
12cos5
o*cos10
o −
14cos5
o=
=
14(cos15
o+cos5
o)−
14cos5
o= cos15
o=
14cos(60
o−45
o)=
| | √6+√2 | |
= 14(12*√22+√22*√32)= |
|
|
| | 16 | |
30 cze 22:54