28 cze 10:37
Basia:
Potwornie wolno mi się to ładuje. Spróbuję trochę później.
28 cze 11:33
28 cze 12:16
Basia:
2. NTT przecież D={(x,y): x∊(−∞,−1)∪(1,+∞) y∊R}
1,3 dobrze; resztę powoli posprawdzam
28 cze 23:19
icys999: Dziękuje za zainteresowanie moim tematem , jutro mam ten test i chciałem poradzić się ekspertów

.
28 cze 23:23
Lucyna: w takim razie mam pytanie odnośnie 1 zadania, dlaczego y ≥ 0 przecież tą nierówność można
równie dobrze zapisać jako:
y
2 ≥ x
2 + y
2
czyli liczby ujemne równie dobrze pasują.
28 cze 23:31
Basia:
ad.4
jeżeli dobrze odczytałam to będzie NNN
x(r,φ,h)=rcosφ
y(r,φ,h)=h
z(r,φ,h)=rsinφ
W = cosφ −rsinφ 0
0 0 1
sinφ rcosφ 0
= (−1)
2+3*1*(rcos
2φ+rsin
φ)= −r
bo rozumiem, że chodzi o funkcję F(x,y,z)
w zadaniu nie jest to wyraźnie powiedziane, a dla G(x,z,y) już będzie inaczej
i jakobian będzie równy r
ad.5
co oznacza |D| ?
pole obszaru D ?
28 cze 23:45
Basia:
Lucyno
1.
definicja pierwiastka
pierwiastkiem z liczby nieujemnej a nazywamy taką liczbę nieujemną b ......
√4 = 2 √4≠−2
x2=4 ⇒ x= ±√4 i dlatego x=−2 lub x=2
2.
y=√x
to co ?
dla jednego x=4 masz dwie różne wartości −2 i 2 ?
i to nie jest funkcja ?
28 cze 23:49
icys999: Do 4. Niestety zadanie jest źle określone i nie wiem o co tak naprawde w nim chodzi. Czyli z
tego co tutaj zostało przedstawione w tym punkcie, mozna wnioskowac ze odpowiedź to NNN?
Do 5. Sam nie wiem ... hmm D jest to pole obszaru ale zapis |D| nie bardzo wiem co oznacza, na
ćwiczeniach nigdy takiego zapisu nie widziałem..
28 cze 23:51
Lucyna: no ok odpada, bo wtedy to nie będzie różnowartościowe
28 cze 23:54
Basia:
ad.4
moim zdaniem tak bo zwyczajowo mamy jednak F(x,y,z) czyli byłoby tak jak policzyłam
czyli NNN
na Twoim miejscu prosiłabym o uzupełnienie zadania o tę informację
ad.5
spróbuję poszukać
28 cze 23:58
Basia:
ad.5
tak |D| to pole obszaru D
czyli TT na pewno
trzeciego nie jestem pewna
muszę to przemyśleć, a teraz już muszę kończyć
o której masz egzamin ?
może rano zdążę jeszcze coś napisać
29 cze 00:09
icys999: O godzinie 8 :30 mam egzamin. Ja teraz wkuwam teorie z tej analizy... masakra. Jeżeli udało by
Ci się coś jeszcze zrobić to będe naprawdę bardzo wdzięczny .
29 cze 00:11
Basia:
Lucyno pamiętaj, bo to ważne,
√4 nigdy nie jest równy −2
√9 nigdy nie jest równy −3
√a2=|a|
pamiętasz ?
29 cze 00:12
Basia:
a co studiujesz ?
bo to jest nareszcie matematyka, a nie rachunki
29 cze 00:13
icys999: Studiuje elektronikę i telekomunikację na Politechnice Łódzkiej.
29 cze 00:14
Basia:
niezłe Wam postawili wymagania
postaram się jeszcze rano, ale nie obiecuję
29 cze 00:15
icys999: Ok, wielkie dzięki!

. Około godziny 8:00 wejde i sprawdze czy coś nowego udało Ci się zrobić.
Jeszcze raz dzięki
29 cze 00:17
Lucyna: TAK jest Basiu, więcej nie palnę takiej głupoty... no a w każdym razie nie z tego samego
tematu
29 cze 00:22
Basia:
nie zdążyłam, wybacz
w tym 5 wydaje mi się, że nie tylko |f|, ale i sama f musi mieć wartości i najmniejszą i
największą, bo obszar jest domknięty, a f jest na całym obszarze ciągła
analogią jest funkcja jednej zmiennej określona i ciągła na przedziale domkniętym [a;b]
29 cze 10:04
icys999: nieszkodzi, i tak pytania byly zupelnie inne,za wyjatkie
m pytania 1 i 2 gdzie chodzilo o to samo.. Generalnie wszystkie podchwytliwe. Mam nadzieje ze
jakos to zalicze

.
Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc.
29 cze 10:19
Basia:
ad.6
wydaje mi się, że TTN, ale tego N nie jestem w 100% pewna
ad.7
NTT
wydaje mi się, że w 2 jest T, bo to jest tylko zamiana zmiennych i osi, ale mogę to źle
rozumieć
ad.8
NTT
29 cze 11:00
Basia:
Mnie się te zadania podobają. Tyle, że musiałabym sobie trochę więcej teorii poprzypominać.
Powodzenia
29 cze 11:02
icys999: udalo sie

, zaliczylem ten egzamin na 3.5

... i analiza z glowy
29 cze 15:04
Basia:
Gratulacje !
29 cze 15:53