okrąg wpisany w romb
Aga: Dane jest Pole rombu P=2√3 oraz kąt ostry a=60 stopni. Oblicz Promien okregu wpisanego w ten
romb.
Moze jakies małe podpowiedzi
21 cze 22:45
Godzio:
1. Narysuj rysunek
2. Zaznacz wysokość i kąt ostry
3. Użyj odpowiedniej funkcji trygonometrycznej w której zawiera się wysokość h i bok a.
4. P = a * h
5. h = 2r
21 cze 22:47
21 cze 22:48
Aga:
h=2r
sin60=h/a
√3/2=2r/a
a
√3=4r/
√3
r=a
√3/4
i co dalej musze zrobic bo nie mam pomyslu:(
21 cze 23:09
Godzio:
Zauważ że dopiero na końcu podałem Ci że h = 2r
P = a * h
4 = a
h = 2r w takim razie r = ?
21 cze 23:15
Lucyna:
rysunek przedstawia własności trójkąta (30,60,90), wynika z tego, że wysokość tego rombu dzieli
podstawę dwa równe odcinki. Natomiast wysokość takiego rombu to
√3*połowa podstawy
zatem mamy (dla wygody połowa podstawy to a)
a*a
√3 = 2
√3 ⇒ a
2 = 2 ⇒ a =
√2
zatem h =
√2*
√3 =
√6
21 cze 23:22
Lucyna: ehh błąd mam:( ale Godzio poprawi
21 cze 23:26
Lucyna: ooo Godzio też się pomyliłeś...
| √3 | |
2√3 = a* |
| a ⇒ a 2 = 4 |
| 2 | |
21 cze 23:32
Lucyna: u mnie natomiast miało być
2*a*a
√3 = 2
√3 ⇒ a=1
h =
√3
21 cze 23:33
Godzio: "zjadłem" a
21 cze 23:34
Godzio:
4 = a
2
a =
√2
hmmm dlaczego tak ?
21 cze 23:38
Lucyna: Godzio pewnie dlatego, że a2 = 4 to a=2 nie a = √2...
21 cze 23:50
Godzio: pewnie tak dlatego sobie po pierwsze jutro kupie worek krówek a po drugie odchodzę od komputera
siedziałem nad tym 5 min i myślałem gdzie mam błąd
21 cze 23:52
Lucyna: to do następnego
21 cze 23:54
Anna:
a
2 = 4 ⇒
a= 2
h =
√3
21 cze 23:55
sddsas:
γγγγ≥δδδδδ⇔
3 mar 19:34