matematykaszkolna.pl
zdarzenie pewnie i niemożliwe Evaca: Przepraszam. Dowiedziałam się dużo na temat Prawdopodobieństwa (a miałam z tym dość duży kłopot ) Nie znalazłam tylko informacji na temat Zdarzenia pewnego i niemożliwego, zdarzenia przeciwnego, oraz obliczania prawdopodobieństwa za pomocą drzewa probabilistycznego. Bardzo potrzebna mi jakaś teoria na ten temat, albo przykłady. Proszę o pomoc emotka
20 cze 23:10
Lucyna: Zdarzenie pewne to zdarzenie którego prawdopodobieństwo jest równe 1, np jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuponu wygrywającego jeśli w worku są same kupony wygrywające? Zdarzenie niemożliwe to prawdopodobieństwo 0−owe, np jakie jest prawdopodobieństwo kupienia kota w hodowli psów. Zdarzenie przeciwne, masz np podać prawdopodobieństwo wypadnięcia conajmniej 1 orła w n rzutach, ponieważ P∊<0,1> to łatwiej odpowiedzieć na pytanie jakie jest prawdopodobieństwo że nie wypadnie ani jeden orzeł w n rzutach niż się zastanawiać nad tym ile jest możliwości wypadnięcia 1, 2, 3,...,n orłów i sumowanie tych zdarzeń. Zatem przeciwne to P(a) = 1−P(a') gdzie P(a) to interesujące nas zdarzenie a P(a') to zdarzenie przeciwne.
20 cze 23:25
b.: przeciwne: 1017 A jest pewne, gdy P(A)=1 a niemożliwe, gdy P(A)=0
20 cze 23:26
Lucyna: rysunekMasz drzewko 3 krotnego rzutu monetą, są przedstawione możliwe wyniki. Prawdopodobieństwo, że
 1 
wypadnie orzeł =

= prawdopodobieństwu reszki. Z takiego drzewa może policzyć jakie
 2 
jest prawdopodobieństwo, że w trzech rzutach monetą otrzymasz dwa orły. Zaznaczasz gałęzie na których są dwa orły (kolor czerwony) Mamy takie 3 gałęzie, teraz prawdopodobieństwa wzdłuż każdej gałęzi się mnoży, a poszczególne gałęzie dodaje,czyli:
1 1 1 1 1 1 1 1 1 3 

*

*

+

*

*

+

*

*

=

zatem
2 2 2 2 2 2 2 2 2 8 
 3 
prawdopodobieństwo wypadnięcia dwóch orłów w trzech rzutach to

8 
20 cze 23:36
Evaca: Bardzo dziękuję emotka Teraz wiem wszystko czego mi potrzeba
4 sie 14:30
b.: Uwaga stare posty atakuja! Ten wprawdzie jest sprzed ledwie poltora miesiaca, ale ten: 3343 ,,odrodzil sie'' chyba po jakis 2 latach emotka (sadzac po niskim numerze 3343)
4 sie 15:52
cipeczka: jebie kałem i chuj
25 kwi 12:22
pomocnik: Skoro już, dzięki durnemu komentarzowi, ten post się pokazał, to uściślam: zdarzenie pewne ma prawdopodobieństwo 1, ale są zdarzenia, których prawdopodobieństwo wynosi 1, a nie są zdarzeniami pewnymi (więc podana wyżej definicja jest błędna). Podobnie jest ze zdarzeniami niemożliwymi.
25 kwi 15:41