zdarzenie pewnie i niemożliwe
Evaca: Przepraszam. Dowiedziałam się dużo na temat Prawdopodobieństwa (a miałam z tym dość duży kłopot

) Nie znalazłam tylko informacji na temat Zdarzenia pewnego i niemożliwego, zdarzenia
przeciwnego, oraz obliczania prawdopodobieństwa za pomocą drzewa probabilistycznego. Bardzo
potrzebna mi jakaś teoria na ten temat, albo przykłady. Proszę o pomoc
20 cze 23:10
Lucyna: Zdarzenie pewne to zdarzenie którego prawdopodobieństwo jest równe 1, np jakie jest
prawdopodobieństwo wylosowania kuponu wygrywającego jeśli w worku są same kupony wygrywające?
Zdarzenie niemożliwe to prawdopodobieństwo 0−owe, np jakie jest prawdopodobieństwo kupienia
kota w hodowli psów.
Zdarzenie przeciwne, masz np podać prawdopodobieństwo wypadnięcia conajmniej 1 orła w n
rzutach, ponieważ P∊<0,1> to łatwiej odpowiedzieć na pytanie jakie jest prawdopodobieństwo że
nie wypadnie ani jeden orzeł w n rzutach niż się zastanawiać nad tym ile jest możliwości
wypadnięcia 1, 2, 3,...,n orłów i sumowanie tych zdarzeń.
Zatem przeciwne to P(a) = 1−P(a') gdzie P(a) to interesujące nas zdarzenie a P(a') to zdarzenie
przeciwne.
20 cze 23:25
b.: przeciwne:
1017
A jest pewne, gdy P(A)=1
a niemożliwe, gdy P(A)=0
20 cze 23:26
Lucyna:

Masz drzewko 3 krotnego rzutu monetą, są przedstawione możliwe wyniki. Prawdopodobieństwo, że
| | 1 | |
wypadnie orzeł = |
| = prawdopodobieństwu reszki. Z takiego drzewa może policzyć jakie |
| | 2 | |
jest prawdopodobieństwo, że w trzech rzutach monetą otrzymasz dwa orły. Zaznaczasz gałęzie na
których są dwa orły (kolor czerwony)
Mamy takie 3 gałęzie, teraz prawdopodobieństwa wzdłuż każdej gałęzi się mnoży, a poszczególne
gałęzie dodaje,czyli:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| zatem |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
| | 3 | |
prawdopodobieństwo wypadnięcia dwóch orłów w trzech rzutach to |
| |
| | 8 | |
20 cze 23:36
Evaca: Bardzo dziękuję

Teraz wiem wszystko czego mi potrzeba
4 sie 14:30
b.: Uwaga stare posty atakuja! Ten wprawdzie jest sprzed ledwie poltora miesiaca, ale ten:
3343
,,odrodzil sie'' chyba po jakis 2 latach

(sadzac po niskim numerze 3343)
4 sie 15:52
cipeczka: jebie kałem i chuj
25 kwi 12:22
pomocnik: Skoro już, dzięki durnemu komentarzowi, ten post się pokazał, to uściślam: zdarzenie pewne ma
prawdopodobieństwo 1, ale są zdarzenia, których prawdopodobieństwo wynosi 1, a nie są
zdarzeniami pewnymi (więc podana wyżej definicja jest błędna). Podobnie jest ze zdarzeniami
niemożliwymi.
25 kwi 15:41