proszę o szybką pomoc
Boruc:

Mam kilka zadań z matematyki a nie umiem rozwiązać.
Zad1
Rozwiąż trójkąt prostokątny
a)cosα = 0,8746
Na tym rysunku kąt po lewej stronie to α a po prawej bo β. Ta dolna podstawa wynosi 5(sory ale
jestem słaby z matmy)
20 cze 14:03
20 cze 14:17
goldenfille: cos29 stopni=0,8746
więc α=29 stopni.
β=180 st − 90 st − 29 st= 61 stopni
i jeszcze boki obliczyć... próbowałam z tego cosα ale strasznie dziwne wyniki wychodzą
20 cze 14:21
Kejt: jedna z przyprostokątnych będzie miała 4,373 a drugą to już łatwo ;>
20 cze 14:26
Boruc: A mógłby ktoś mi napisać wszystko od początku bo ja raczej humanistą jestem a nie matematykiem

Ledwo zdaje z matmy, a z polskiego i historii po 4 przeważnie mam
20 cze 14:28
Kejt: miara kąta to z tablic trygonometrycznych, a bok:
c=5
a=4,373
chyba coś takiego.
20 cze 14:31
Boruc: a bok b jak obliczyć?
20 cze 14:35
Kejt: z twierdzenia Pitagorasa chociażby
20 cze 14:36
Boruc: nie wiem czy dobrze ale wyszło mi √5
20 cze 14:42
Kejt: pokaż jak liczysz.
20 cze 14:46
Boruc: b2= c2− a2
b2=25−20(bo przybliżyłem te 4,373 do całości)
b2=
√5
chyba to jest źle ale jak mówiłem nei umiem
20 cze 14:49
Kejt: jak już chcesz przybliżać, to wychodzi:
4,373≈4
b2=c2−a2
b2=25−16
b=3
ale polecałabym raczej przybliżyć to na samym końcu... więc będzie tak:
b2=52−(4,373)2
teraz wylicz i podaj wynik z przybliżeniem do części setnych.
20 cze 14:53
Boruc:

mam jeszcze punkt b w tym zadaniu:
tgα= 0,4663
Na tym rysunku kąt po lewej stronie to α a na górze β. Ta dolna podstawa wynosi 4. Trzeba
obliczyć dwa boki i α,β
20 cze 15:12
Kejt: to tak jak wcześniej:
a=4
wylicz z tego "b"..
20 cze 15:16
Boruc: c2 = √20 ile to będzie?
20 cze 15:22
Kejt: 2√5 kąty wiesz jak?
20 cze 15:26
Boruc:

wiem

Mam ostatnie zadanie:
W trójkącie ABC kąt CAB ma miarę 54 stopni, a |AB| = 10. Oblicz długość odcinka AD, jeżeli
a) AD jest dwusieczną kata CAB
b) AD jest srodkowY
20 cze 15:32
Boruc: Umie ktos te zadanie rozwiązać, będę bardzo wdzięczny, bo na zadane.pl, juz 2h czekam
20 cze 16:10
Boruc: Dzięki Kejt za pomoc, masz u mnie

Te zadanie juz mam.
20 cze 16:18
wiktor: to zadanie
20 cze 16:25
Święty: Podpunkt b)
Jeśli |AD| jest środkową to dzieli |CB| na równe częsci.
Jeżeli kąt CAB ma miarę 54 stopni, to kąt ABC ma 36 stopni.
Warto skorzystać z trygonometrii
sin54≈0,8
sin54=|CB||AB|
0,8=|CB|10
|CB|≈8
|CD|≈4
|AC|≈6
|AD|≈7
20 cze 16:56
Kejt: dzięki, ale ja niepijąca jestem
20 cze 17:04
Święty: Podpunkt a)
Dwusieczna dzieli kąt na połowę, toteż z kąta 54 stopnie otrzymaliśmy dwa po 27 stopni
cos27≈0,9
0,9=|AC||AD|
|AD|≈623
Sory, że nie chronologicznie. Wartości sinusów i kosinusów danych kątów otrzymałem w
windowsowskim kalkulatorze.
20 cze 17:06