proszę o pomoc
luki: 1. Oceń wartość logiczną zdania: 5+7=12 lub 3+8=11
2. Jakie zdanie nazywamy koniunkcją zdań? Podaj kilka przykładów.
19 cze 21:22
b.: hmm
np. zdanie 2+2=4 jest prawdziwe, a zdanie 2+2=5 jest fałszywe
2. dziwne pytanie... takie, w którym występuje spójnik ,,i'' czyli ∧
np. 2+2=4 i 2+2=5 to koniunkcja dwóch zdań
19 cze 21:28
Bogdan:
1. Zdanie złożone zbudowane ze zdań prostych połączonych słowem "lub" nazywamy alternatywą.
Alternatywa jest prawdziwa wtedy, gdy jedno ze zdań jest prawdziwe, czyli;
prawda lub prawda = prawda
prawda lub fałsz = prawda
fałsz lub prawda = prawda
fałsz lub fałsz = fałsz
Zachęcam do zapoznania się z materiałem tu zamieszczonym:
1071
19 cze 21:40
mila: kupię bilet i pójdę do kina
jezeli 1 oznaczysz każde z tych zdań to koniunkcja będzie prawdziwa gdy masz dwie 1
0 jest sprzeczne do 1 czyli nie kupie biletu 0 nie pójdę do kina 0
i jeżeli masz kupię bilet 1 nie pójdę do kina 0 to wynik p i q=0
poniewaz koniunkcja to mnozenie jeżeli będzie jedno 0 wynik =0
nie kupię biletu 0 pójdę do kina 1 p i q=0
1 oznaczają zdanie prawdziwe 0 zdanie fałszywe
masz pytania?
19 cze 22:12
Bogdan:
Zdanie: "kupię bilet" nie jest zdaniem w sensie logicznym i nie może być w rachunku zdań
rozpatrywane.
Jakie zdanie jest zdaniem w sensie logicznym?
19 cze 22:37