s
gocha: weźcie pomzcie bo zglupieje
obliczylam wielomian rowny danemu a nie potrafie wyliczyc
w(x)=x4−x3−9x2+ax+2
a p(x)=x2+2x+b
zbudowalam wielomian rowny wielomianowi w(X) aby obliczyc wartosci parametrow a i b
i wyszlo
cx4+(d+2c)x3+(e+2+bc)x2+(2e+bd)x+be
i nie wiem jak to wyliczyc. tzn wiem ze trzeba to przyrownac ale wychodza straszne glupoty
c=1
d+2c=−1 czyli d=−3
e+2+bc=−9
2e+bd=a
be=2
prosze bardzo o pomoc
15 cze 12:12
b.: ,,zbudowalam wielomian rowny wielomianowi w(X) aby obliczyc wartosci parametrow a i b i
wyszlo''
hmm nie rozumiem, mozesz podac tresc zadania/wiecej szczegolow? np. czym sa c,d,e?
15 cze 12:14
b.: albo inaczej: co masz zrobic z tymi wielomianami w i p?
15 cze 12:14
gocha: dla jakich wartości parametrow a,b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x)
w(x) podalam i p(x) tez
15 cze 12:15
gocha: prosila bym o rozwiazanie tego.. nie zajmujmy sie wielomianami
c=1
d+2c=−1 czyli d=−3
e+2+bc=−9
2e+bd=a
be=2
15 cze 12:16
gocha: chce wyliczyc a i b z tego ukladu
c=1
d+2c=−1 czyli d=−3
e+2+bc=−9
2e+bd=a
be=2
15 cze 12:16
b.: no to dalej (dolne 3 rownania):
e+2+b = −9
2e − 3d = a
be = 2
z 1. i 3. wyzej mozesz wyliczyc b+e oraz be: dalej najlatwiej chyba ze wzorow Viete'a:
jesli b+e = A oraz be = B, to
b,e sa rozwiazaniami rownania kwadratowego
1403
x
2 − Ax + B = 0
no sprobuj...
15 cze 12:21
gocha: wychdoza mi pierwiastki a w odp nic takiego nie ma
15 cze 12:23
b.: no trudno, skoro wychodza to wychodza, napisz co dostajesz
15 cze 12:24
b.: zastanawiam sie tez, czy nie latwiej byloby to rozwiazywac inaczej, ale ok, niech bedzie ta
metoda, chyba tez da rade...
15 cze 12:25
b.: aha masz chyba bledy w tym wielomianie cx4+(d+2c)x3+(e+2+bc)x2+(2e+bd)x+be
15 cze 12:26
gocha: nie chce takeij metody jak piszesz. dobra zrobie inny przyklad zobacze czy mi wyjdzie. narazie
15 cze 12:26
b.: wyglada mi na to, ze zamiast e+2+bc powinno byc e+2d+bc, czy tak?
15 cze 12:27
gocha: dzieki
15 cze 12:29
b.: i wtedy pierwiastki sa calkowite
15 cze 12:29
b.: jak chcesz bez wzorow Viete'a, mozna tez tak:
b+e = −3
eb = 2
b2+2be+e2 = 9
eb = 2
b2−2be+e2 = 9−8 = 1
eb = 2
(b−e)2 = 1
eb=2
stad b−e = 1 albo b−e=−1, dodajesz to stronami do rownania (b+e=−3) i dostajesz rozwiazania
(dwa)
15 cze 12:31
gocha: umialam rozwiazac tylkopoprostu chcialam zeby ktos mi pomogl,., bo mi nie wychdozilo
jestem bardzo nerwowa..

i nie potrafie rziwazywac tego samego zadania kilka razy jezeli mi
nei wychodzi dzieki
15 cze 12:33
b.: no widze ze jestes nerwowa, bo nawet nie napisalas dokladnie o co Ci chodzi i musialem zgadywac
15 cze 12:34
gocha: ide zaparzyc melise

dzieki raz jeszcze
15 cze 12:35
Bogdan:
To ja spróbuję.
(x2 + 2x + b) * (x2 + cx + d) = x4 − x3 − 9x2 + ax + 2
Po wymnożeniu i uporządkowaniu otrzymujemy:
x4 + (c + 2)x3 + (b + 2c + d)x2 + (bc + 2d)x + bd = x4 − x3 − 9x2 + ax + 2
Stąd mamy:
c + 2 = −1 ⇒ c = −3
a = −3b + 2d
b − 6 + d = −9 ⇒ b + d = −3 ⇒ d = −3 − b
bd = 2 ⇒ b(−3 − b) = 2 ⇒ b2 + 3b + 2 = 0 ⇒ (b + 1)(b + 2) = 0
b = −1 i d = −2 ⇒ a = 3 − 4 = −1
lub
b = −2 i d = −1 ⇒ a = 6 − 2 = 4
15 cze 12:51
b.: a no tak, to sie przeciez zupelnie zwyczajnie sprowadza do rownania kwadratowego
15 cze 14:41