tabelka
anna: na podstawie tabelki narysuj wykres funkcji liniowej o wzorze f(x)=2x−3 i przez które ćwiartki
układu współrzędnych przechodzi jej wykres podaj jej miejsce zerowe
12 cze 18:59
Nawara:

Należy narysować tabelkę z przykładowymi wartościami x, np. −1, 0, 1. Wstawiamy te wartości do
funkcji:
f(−1)=2(−1)−3=−5,
f(0)=2*0−3=−3
f(1)=2*1−3=−1
Zaznaczamy punkty z tabelki w układzie współrzędnych. Następnie je łączymy.
12 cze 20:34
jola : a miejsce zerowe będzie (0;−3)
12 cze 21:01
jola : dziękuje że tak łatwo wytłumaczyłaś
12 cze 21:02
12 cze 22:50