Na podstawie rysunku oblicz dokładną wartość sin 15
Samus:

Na podstawie rysunku oblicz dokładną wartość sin 15
Oblicz dokładną wartość sin 75
12 cze 18:51
b.: na początek przyjmij np. że pionowa przyprostokątna ma długość a, i powyliczaj na tej podstawie
długości pozostałych boków −− próbuj...
może się do tego przydać strona
397
12 cze 20:05
b.: możesz zresztą równie dobrze przyjąć, że pionowa przyprostokątna ma długość 1...
12 cze 20:06
Samus: Wciąż nie rozumiem, może ktoś pomóc?
12 cze 21:13
Kejt:

teraz lepiej?
12 cze 21:22
Samus: Wdzięczny jestem, że ktoś próbuje mi pomóc, ale dalej nic z mego rozumienia tego. Z tyłu
ćwiczeń jest napisane że trzeba użyć wzoru P=ab sinα/2
| | √2(√3−1) | |
Poprawny wynik: |
| |
| | 4 | |
Nie wiem czemu, ale wychodzi gdy się obliczy pole biorąc sin30
Ktoś mi może pomóc?
12 cze 21:45
12 cze 21:47
12 cze 21:49
Samus: dokładnie
12 cze 21:52
Bogdan:

Oznaczamy: a = |BC|
Korzystając z własności trójkątów prostokątnych o katach wewnętrznych mających miary:
30
o i 60
o oraz 45
o i 45
o otrzymujemy:
|AC| = a
√3, |AB| = 2a, |CD| = a, |BD| = a
√2, |AD| = a
√3 − a = a(
√3 − 1)
| | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta ABD: P = |
| * a(√3 − 1) * a = |
| a2(√3 − 1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a także P = |
| * a√2 * 2a * sin15o = |
| a2 * 2√2sin15o |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Stąd |
| a2(√3 − 1) = |
| a2 * 2√2sin15o ⇒ √3 − 1 = 2√2sin15o |
| | 2 | | 2 | |
sin15
o = ... dokończ sam
12 cze 22:25