Oleksy: Jeżeli podwojony kwadrat pewnej liczby pomniejszymy o kwadrat liczby 3 to otrzymamy
różnicę kwadratu tej liczby pomniejszonej o 3 i kwadratu sumy tej liczby i liczby 3 Jaka
to liczba?
prosze o pomoc
15 gru 17:43
xpt: x → pewna liczba
2x
2 → podwójny kwadrat
2x
2 -3 → podwójny kwadrat pomniejszony o 3
(x-3)
2 - (x+3)
2 → różnica kwadratu tej liczby pomniejszonej o 3 i kwadratu sumyy tej
liczby i liczby 3
Czyli otrzymujesz równanie
2x
2 -3 = (x-3)
2 - (x+3)
2
Jeśli się nie mylę to będziesz miał do rozwiązania nierówność dwukwadratową. Jeśli nie
będziesz mógl sobie poradzić z tym dalej to napisz
15 gru 17:47
gaga:
A dlaczego dwukwadratowe

i dlaczego nierówność

no i błąd w pierwszym zapisie (ojjj xpt

2x
2 -9 tak
15 gru 17:52
gaga:
Rozwiążę Ci poprawnie

x ---- szukana liczba
2x
2 - 9 = (x-3)
2 - (x+3)
2 9 bo 3
2=9
2x
2 -9 = x
2 -6x +9 - x
2 -6x - 9
2x
2 +12x - 9=0 Δ= 216
√Δ= 6
√6
x
1 = -12 +6
√6 x
2 = - 12 - 6
√6
------------ -------------
4 4
to są szukane liczby

x
1= - 3 +(3/2)*
√6 x
2 = - 3 - (3/2)*
√6
15 gru 18:21
xpt: Coś mi się ubzdurało, ze tam jest (x-3)2 * (x+3)2
A z ta nierównością to nie wiem dlaczego tak napisałem. Jednak w niedzielę moge
rozewiązywać tylko zadania, jak się wyśpię. Dobrze, że upragnione święta się zbliżają.
15 gru 18:26
Oleksy: o jezu

w życiu bym tego nie zrobił

tak to ma byc? ta Δ to jest zmiana tak

(jestem na poziomie II gimnazjum)
15 gru 19:44
xpt: Wszystk9o na temat delty masz tutaj
54
15 gru 19:49
Oleksy: ale my jeszcze nie braliśmy "kwadratowych" rownan
15 gru 19:51
gaga:
No inaczej sie niestety nie da

bo widzisz sam jakie rozwiazania wyszły

możesz jeszcze sprawdzić czy napewno dobrze napisałeś zad. bo to ważne

tymbardziej ,że piszesz,że nie macie równań kwadratowych
sprawdź treść zad OK?
15 gru 19:57
gaga:
Nie przejmuj się xpt.

ważne ,że pomagasz

ale jak widzę błąd(który jak wiesz i mnie sie zdarza ) to poprawiam
ale bez urazy
15 gru 19:59
xpt: Jeżeli nie mieliśćie o musisz zostawić taki wynik 2x2 +12x - 9=0 ewentualni zapisać go w
postaci 2x (x+6) = 9
Bo jeśli nei mieliście równań kwadratowych to nic innego nie wymyślisz.
15 gru 20:02
gaga:
bez równań kwadratowych nie podamy odp
chyba że tak sprytnie

(3
√6 -6)( 3
√6+6)= 18
ze wzoru (a-b)(a+b) = a
2 - b
2
54- 36 = 18 czyli 2x = 3
√6 - 6
to x = 3/2*
√6 - 3
druga podobnie
x = - 3/2*
√6 - 3
powiedz Pani(u) że tak sobie wykombinowałeś z róznicy kwadratów


15 gru 20:19
GeoGe: W obecnym programie matematyki w gimnazjum nie ma wzorów skróconego mnożenia.
Jesli uczeń jest bystry i zna wzory skr. mn. to można tak:
2x2 +12x - 9= 2x2 +12x +18 - 27= (√2x+3√2)2 - 27
stąd na mocy wzoru
a2 - b2=(a-b)(a+b)
((√2x+3√2)-√27)((√2x+3√2)+√27)=0
((√2x+3√2)-3√3)((√2x+3√2)+3√3)=0
√2x+3√2-3√3 =0 v √2x+3√2+3√3
czyli (tak jak napisała gaga)
x = 3/2*√6 - 3 v x = - 3/2*√6 - 3
15 gru 21:05
gaga:
Ok

nie orientuje sie w programie

soryy

ale

? wydaje sie,że jednak są

! bez trzeciej potegi
15 gru 21:07
GeoGe:
MATEMATYKA
Gimnazjum
Porównanie nowej podstawy programowej z dotychczas obowiązującą
(z 23 sierpnia 2007 r.)
Zasadnicze zmiany dotyczące treści nauczania są następujące:
Usunięto
• Przykłady liczb niewymiernych
• Wzory skróconego mnożenia
• Funkcje inne niż liczbowe
• Funkcja liniowa
• Geometryczna interpretacja układu równań liniowych
• Przykłady przekształceń geometrycznych
• Prostopadłość i równoległość w przestrzeni
Dodano
• Pierwiastek sześcienny z liczby ujemnej
• Szacowanie wartości wyrażeń zawierających pierwiastki
• Twierdzenie Talesa
• Cechy podobieństwa trójkątów
Źródło: http://www.gwo.pl/parts/home/index.php?menu=254
15 gru 21:13
Oleksy: chodzę do klasy o profilu matematycznym i są te durne wzory tylko bez 3 potęgi
15 gru 21:36