...
HJHJJHHJHJ: NA OKRĘGU O PROMIENIU 2CM OPISANO TRÓJKĄT PROSTOKĄTNY O PRZECIWPROSTOKĄTNEJ O DŁUGOŚCI 10
OBLICZ DŁUGOŚCI BOKÓW.
22 maj 16:26
Basia:

x,y<10−2=8
x+y=10
y=10−x
z tw.Pitagorasa
(x+2)
2+(y+2)
2=10
2
(x+2)
2+(10−x+2)
2=10
2
(x+2)
2+(12−x)
2=10
2
x
2+4x+4+144−24x+x
2=100
2x
2−20x+48=0 /:2
x
2−10x+24=0
Δ=(−10)
2−4*1*24=100−96=4
√Δ=2
x
1=U{10−2}}{2}=4
y
1=10−4=6
lub
y
2=10−6=4
odp: a=6 b=4
22 maj 17:45
Basia: poprawka:
a=x+2=8
b=y+2=6
lub odwrotnie
22 maj 17:46
HJHJJHHJHJ: DZIEKI WIELKIE
23 maj 10:14
Ewo: Cwiczenie 5
a) Na okregu o promieniu 4 cm opisano trójkat prostokatny o jednej z przypro−stokatnych
dlugosci 10 cm. Oblicz dlugosci pozostalych boków tego trójkata.
b) Na okregu o promieniu 2 cm opisano trójkat prostokatny o przeciwprosto−katnej dlugosci 10
cm. Oblicz diugosci pozostatych boków tego trójkata.
7 paź 17:53
7 paź 18:05