Trzy zadania dla mnie magia.
Praca kontrolna: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu części zadań.
Zad. 6
Ciąg an jest określony wzorem an=(−2)n * (6−n2) dla n ≥ 1 oblicz czwarty wyraz tego ciągu.
Zad. 7
Liczby 2x−1; 2x+5; 3x+4 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu
geometrycznego. Oblicz x. Określ na podstawie tych wyrazów jego monotoniczność.
Zad. 8
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego wiedząc, że:
a2 = −4 i a6 = −64
18 maj 00:53
Soraya: 6) an = (−2)n * (6−n2)
a4 = (−2)4 * (6−42)
a4 = 16 * (6−16)
a4 = 16 * (−10)
a4 = −160
18 maj 00:56
Soraya: 7)
a1 = 2x−1
a2 = 2x+5
a3 = 3x+4
z wł. c.g: a22 = a1 + a3
Chybaa.......
18 maj 01:07
Praca kontrolna: Ja nie wiem jak ja te ciągi kiedyś ogarniałam

czyli jak wzięłabym pod te własności (2x+5)
2 = (2x−1) + (3x+4) i policzyć to normalnie,
poprzerzucać i wyjdzie mi X tak? A co z monotonicznością
18 maj 01:19
Gustlik: Soraya − ma być a
22=a
1*a
3.
Czyli
(2x+5)
2=(2x−1)(3x+4) ...
Zad. 8
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego wiedząc, że:
a
2 = −4 i a
6 = −64
16=q
4
q=2 V q=−2
| | −4 | | −4 | |
a1= |
| =−2 V a1= |
| =2
|
| | 2 | | −2 | |
18 maj 01:21
18 maj 01:23
Praca kontrolna: wiecie co ale z tym zadaniem siódmym to mam normalnie to a
2 podnieść do kwadratu a a
1 i a
3
wymnożyć każdy z każdym tak

a to mi wychodzą x do jakiś potęg.. nie umiem tego..
18 maj 01:29
Schemaciarka: BARDZO PROSZĘ JESZCZE TO OSTATNIE ZADANIE
Zad. 7 Liczby 2x−1; 2x+5; 3x+4 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i trzecim wyrazem
ciągu geometrycznego. Oblicz x. Określ na podstawie tych wyrazów jego monotoniczność.
(2x+5)2=(2x−1)(3x+4)
18 maj 02:05
b.: no dobrze zaczynasz, teraz pootwieraj nawiasy i rozwiaz otrzymane rownanie kwadratowe
[stokrotka]
18 maj 10:15
Praca kontrolna..: ZNACZY TAK

(2x+5)
2=(2x−1)(3x+4)
4x
2 +25 = 6x
2 + 8x − 3x − 4
4x
2 − 6x
2 − 8x + 3x + 25 + 4 = 0
−2x
2 − 5x + 29 = 0
a= −2; b = −5; c=29
Δ = b
2 − 4ac
Δ = (−5)
2 − 4 * (−2) * 29
Δ = 257
√Δ = 16,0312
X
1 = −b +
√Δ dzielone na 2a
i to mi wychodzi X
1 = 5,2578 czyli w przybliżeniu może być 5
14 

Mi się wydaje że ja to źle robię

18 maj 10:23
piotrek: robisz dobrze, tylko zle rozpisany wzor skroconego mnozenia
18 maj 15:19
piotrek: no i masz dwa pierwiastki, a nie jeden
18 maj 15:21
b.: blad jest przy przejsciu z 1. do 2. wiersza:
(2x+5)
2
to nie to samo co 4x
2 + 25! zobacz wzory
55
albo po prostu wymnoz, o tak:
(2x+5)
2 = (2x+5)(2x+5) = ...
18 maj 15:23