Oblicz V i Pc czworościanu foremnego .
blanka :
17 maj 17:57
17 maj 18:38
Basia:
nie rozumiem rysunków
napisz porządnie treść zadań
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.1
co to jest hs8 ? wysokość ściany bocznej ? krawędź boczna ?
co to 3, co to jest 6 ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.2
co to jest 2, co to jest 5 ?
17 maj 18:48
blanka : ad.1 hs=8 hs to jest wysokość ściany bocznej 3 to jest wymiar tej linii w środku której dwie
tworzą krzyżyk , tyko , że jedna linia ma wymiar 3 a druga która ją przecina też ma 3 a 6 to
wysokość
a 1 to jest numer zadania tak samo 2 też numer zadania
ad.2
dwa to numer zadania a 5 to wymiar lini trójkąta równobocznego
17 maj 18:56
Basia:
ad.1
H=6
hs=8
podstawa jest prostokątem
a=2
d=3 d to przekątna
b − drugi bok
z tw.Pitagorasa
a2+b2=d2
4+b2=9
b2=5
b=√5
V=Pp*H = a*b*H
Pc = a*b+2*12*a*hs+2*12*b*hs
podstaw i wykonaj obliczenie
17 maj 19:04
17 maj 19:05
blanka : Błagam Cię pomóż mi kompletnie tego nie rozumiem .....
17 maj 19:11
Basia:
ad.1
moim zadaniem ten rysunek jest błędny
to co narysowałaś jest niemożlowe
z danych o podstawie wynika, że b=
√5
a z danych o h
s i H będzie
(
b2)
2+H
2=h
s2
b
21=4*4*7
b=4
√7
sprzeczność
nie da się tego rozwiązać
napisz treść zadania, tak jak jest w książce, bez żadnych skrótów
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.2
podstaw do wzorów i napisz co Ci wyszło
17 maj 19:20
blanka : trzeba oblicz objętość i pole powierzchni . tylko tyle , bo tych zadań nie ma w książce
matematyczka zadała nam to na lekcji i nie wiem skąd to wzięła ..
17 maj 19:40
Basia: no to musiałaś źle przerysować; nic na to nie poradzę
17 maj 19:43