matematyczka
aro: 1.Oblicz długość wysokosci trojkata rownobocznego o polu 3pierw z 3
11:26:31
2.promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym jest o 4 cm dluzszy od promienia okregu
wpisanego w ten trojkat. oblicz
11:26:44
a) dlugosc wysokosci trojkata
11:26:55
b) pole tego trojkata
11:28:10
3.w trojkacie prostokatnym przyprostokatne maja dlugosc 20 i 21 cm . oblicz dlugosc wysokosci
poprowadzonej na przeciwprostokatna.
11:29:15
4.wysokosc trojkata prostakatnegopoprowadzona na przeciwprostakatna dzieli ja na odcinki o
dlugosci 1cm i 49 cm. oblicz pole tego trojkata
11:30:24
5.oblicz pole trojkata , ktorego 2 boki maja dlugosc 10 i 14 cm a kat miedzy nimi ma miare
60 st.
11:32:17
6. w trojkacie rownoramiennym podstawa ma dlugosc 32 cm, a ramie 20 cm .oblicz: dlugosc
promienia okregu wpsianego w trojkat i odleglosc srodka okregu od wierzcholkow trojkata
11:35:18
7.dwa boki trojkata maja dlugosc 17 i 25 cm a jego pole jest rowne 210 cm kwadrat. wiedzac
ze promien okregu wpisanego w trojkat ma dlugosc 6 cm , oblicz: dlugosc trzeciego boku
trojkata , dlugosc promienia okregu opisanego na trojkacie
11:36:38
8. w trojkacie prostakatnym przeciwprostakatna ma dlugopsc 25 cm.dlugosc promienia okregu
wpisanego w trojkat jest rowna 3 cm .oblicz pole tego trojkata
16 maj 11:46
Kejt: hm.. do większości z tych zadań wystarczą same wzory..
https://matematykaszkolna.pl/strona/856.html
okrąg opisany na trójkącie równobocznym:
r=2/3h
okrąg wpisany w trójkąt równoboczny:
r=1/3h
powiedz, czego nadal nie będziesz potrafił(a) rozwiązać może uda mi się pomóc...
16 maj 11:52
Anna: 1) P = 3
√3 , h = ?
a
2√3 = 12
√3
a
2 = 12 ⇒ a =
√12 =
2√3
Jeszcze trochę Ci napiszę.
16 maj 12:27
Anna:
2) R − promień okręgu opisanego, r − pr. okręgu wpisanego w trójkąt
Z treści: R = r + 4 h, P = ?
2h = h + 12 ⇒
h = 12 cm
| | a√3 | | 24 | | 24√3 | |
|
| = 12 ⇒ a√3 = 24 ⇒ a = |
| = |
| = 8√3 |
| | 2 | | √3 | | 3 | |
| | a2√3 | | (8√3)2*√3 | |
P = |
| = |
| = ... = 48√3 cm2 |
| | 4 | | 4 | |
16 maj 12:37
asdasdasd: asdasdasdasdasdsadasdsadasdasd
29 kwi 16:45
asdasdasd: 2) R − promień okręgu opisanego, r − pr. okręgu wpisanego w trójkąt
Z treści: R = r + 4 h, P = ?
2 1
R =
h , r =
h
3 3
2 1
h =
h + 4 /*3
3 3
2h = h + 12 ⇒ h = 12 cm
a√3
h =
2
a√3 24 24√3
= 12 ⇒ a√3 = 24 ⇒ a =
=
= 8√3
2 √3 3
a2√3 (8√3)2*√3
P =
=
= ... = 48√3 cm2
4 4
29 kwi 16:45
asdasdasd: matematyka.pisz.pl
EGZAMIN GIMNAZJALNY
MATURA
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna i całka funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
gra w kropki
szachy i inne gry na myślenie →
matematyczka
aro: 1.Oblicz długość wysokosci trojkata rownobocznego o polu 3pierw z 3
11:26:31
2.promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym jest o 4 cm dluzszy od promienia okregu
wpisanego w ten trojkat. oblicz
11:26:44
a) dlugosc wysokosci trojkata
11:26:55
b) pole tego trojkata
11:28:10
3.w trojkacie prostokatnym przyprostokatne maja dlugosc 20 i 21 cm . oblicz dlugosc wysokosci
poprowadzonej na przeciwprostokatna.
11:29:15
4.wysokosc trojkata prostakatnegopoprowadzona na przeciwprostakatna dzieli ja na odcinki o
dlugosci 1cm i 49 cm. oblicz pole tego trojkata
11:30:24
5.oblicz pole trojkata , ktorego 2 boki maja dlugosc 10 i 14 cm a kat miedzy nimi ma miare
60 st.
11:32:17
6. w trojkacie rownoramiennym podstawa ma dlugosc 32 cm, a ramie 20 cm .oblicz: dlugosc
promienia okregu wpsianego w trojkat i odleglosc srodka okregu od wierzcholkow trojkata
11:35:18
7.dwa boki trojkata maja dlugosc 17 i 25 cm a jego pole jest rowne 210 cm kwadrat. wiedzac
ze promien okregu wpisanego w trojkat ma dlugosc 6 cm , oblicz: dlugosc trzeciego boku
trojkata , dlugosc promienia okregu opisanego na trojkacie
11:36:38
8. w trojkacie prostakatnym przeciwprostakatna ma dlugopsc 25 cm.dlugosc promienia okregu
wpisanego w trojkat jest rowna 3 cm .oblicz pole tego trojkata
16 maj 11:46
Kejt: hm.. do większości z tych zadań wystarczą same wzory..
https://matematykaszkolna.pl/strona/856.html
okrąg opisany na trójkącie równobocznym:
r=2/3h
okrąg wpisany w trójkąt równoboczny:
r=1/3h
powiedz, czego nadal nie będziesz potrafił(a) rozwiązać może uda mi się pomóc...
16 maj 11:52
Anna: 1) P = 3√3 , h = ?
a2√3
P =
4
a2√3
Czyli:
= 3√3
4
a2√3 = 12√3
a2 = 12 ⇒ a = √12 = 2√3
a√3 2√3*√3
h =
=
= 3
2 2
Jeszcze trochę Ci napiszę.
16 maj 12:27
Anna:
2) R − promień okręgu opisanego, r − pr. okręgu wpisanego w trójkąt
Z treści: R = r + 4 h, P = ?
2 1
R =
h , r =
h
3 3
2 1
h =
h + 4 /*3
3 3
2h = h + 12 ⇒ h = 12 cm
a√3
h =
2
a√3 24 24√3
= 12 ⇒ a√3 = 24 ⇒ a =
=
= 8√3
2 √3 3
a2√3 (8√3)2*√3
P =
=
= ... = 48√3 cm2
4 4
16 maj 12:37
asdasdasd: asdasdasdasdasdsadasdsadasdasd
29 kwi 16:45
asdasdasd: 2) R − promień okręgu opisanego, r − pr. okręgu wpisanego w trójkąt
Z treści: R = r + 4 h, P = ?
2 1
R =
h , r =
h
3 3
2 1
h =
h + 4 /*3
3 3
2h = h + 12 ⇒ h = 12 cm
a√3
h =
2
a√3 24 24√3
= 12 ⇒ a√3 = 24 ⇒ a =
=
= 8√3
2 √3 3
a2√3 (8√3)2*√3
P =
=
= ... = 48√3 cm2
4 4
29 kwi 16:45
powrót do spisu zadańαβγδπΔΩ
∞≤≥∊⊂∫←→⇒⇔∑≈≠innerysujęimię lub nickzobacz podglądwpisz,
a otrzymasz
5
2 52
2
10 210
a
2 a2
a
25 a25
√2 √2
√81 √81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick
29 kwi 16:45