nierówność wielomianowa
musza: Potrzebuję pomocy z nierównościami wielomianowymi. Pilne!
Rozwiąż nierówność:
−x4 + 5x3 − x2 − 15x + 12 ≥ 0
12 maj 21:13
Lucyna: Zauważam, że pierwiastkiem tego wielomianu jest 1.
Dzielisz więc (−x4 + 5x3 − x2 − 15x + 12):(x−1) = −x3 + 4x2 + 3x − 12
Teraz iloraz grupujemy:
−x3 + 4x2 + 3x − 12 = −x2(x − 4) + 3(x − 4) = (3 − x2)(x − 4) = (√3 − x)(√3 +x)(x − 4)
Zatem nasz wielomian można zapisać jako
(x − 1)(√3 − x)(√3 +x)(x − 4) ≥ 0
jak masz już miejsca zerowe to wystarczy tabelka i określisz gdzie jest ≥ 0
12 maj 23:14
Eta:

W(x) ≥0
szukamy pierwiastków całkowitych wielomianu wsród podzielników wyrazu wolnego
czyli: 1, −1, 2, −2, 3, −3 , 4, −4, 6, −6, 12, −12
W( 1) = −1 +5 −1 −15 +12= 0 ok
zatem pierwiastkiem jest x= 1
dzielimy W(x) przez ( x −1) ( ja metodą Hornera) .... ( możesz też podzielić
pisemnie)
−1 +5 −1 −15 +12
1 −1 4 3 −12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−1 4 3 −12 0
W(x)= ( x−1)( −x
3 +4x
2 +3x −12)
wyrażenie:
−x
3 +4x
2 +3x −12= −x
2( x −4)+3( x−4) = (x−4)(3−x
2)= (x−4)(
√3−x)(
√3+x)
zatem równanie jest:
( x−1)(x−4)(
√3−x)(
√3+x)≥0
miejsca zerowe:
x= 1 v x= 4 v x=
√3 v x= −
√3
prowadzimy "falę" przez miejsca zerowe od prawej strony od dołu
bo współczynnik przy x
4 jest ujemny
wartości ≥0 nad osią Ox wraz z czerwonymi na osi OX
odp:
x€ < −√3, 1> U < √3, 4 >
12 maj 23:38
Gustlik: Lucyna, dzielić najlepiej schematem Hornera, opis jest tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html
Wstawiasz do schematu Hornera jako c po kolei podzielniki wyrazu wolnego, czyli w tym przypadku
12 biorąc pod uwagę oba znaki, będą to liczby c={+−1, +−2, +−3, +−4, +−6, +−12} i tak robisz
aż do momentu, aż na końcu tabelki wyjdzie 0, jezeli 1 jest pierwiastkiem, to 0 otrzymasz dla
c=1.
A jak już masz pierwiastki, to nie musisz wykresu robić tabelka, tylko robisz tak:
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html − nie
trzeba tu żadnej tabelki. Ja właśnie w ten sposób rozwiazuję nierówności wielomianowe.
Twój sposób jest dobry, ale bardzo długi.
12 maj 23:46
Gustlik: No i właśnie Eta zrobiła tą samą metodą, którą ja robię.
12 maj 23:47
bzzz: wiesz do czego prowadzą Twoje rady Gustlik? Jedynie do tego, że odechciewa mi się cokolwiek
robić. Bo znasz jeden uświęcony sposób, mianowicie swój sposób. Moje rozwiązanie to
propozycja, nie wyrocznia.
Lucyna
13 maj 12:09